Confius.

Hi mommies! Selamat hari raya! ♥️ Nak tanya mommy semua.. logik tak kalau last period 28/3 nikah 3/5 then preggy almost 10w.. tapi bila scan baby dah 18w? Minta penjelasan. please. Kesian kawan i.. dia dilema.. takut affect baby.

9 Balas

Sama ada sebab eksiden hormon dia lari sebab stress (internal stress) or mmg period dia tak regular.. so doctor akan scan and date ikot tarikh last period..sebab tu usia pregnant dia jauh, gestational age baby tu 10weeks tak? Kalau ye, padan dah tu. Ape pun bagus g try tempat lain, mintak 2nd opinion and tell this..maybe doctor tempat lain boleh ada insight for anythings.

Maybe baby oversize or machine tu rosak. Why not minta dia pergi scan kat gov clinic? Or maybe other clinic? InsyaAllah tak ada apa apa yang perlu dirisaukan

5y ago

Then nothing to be worry. InsyaAllah tak ada apa apa. Semoga dipermudahkan.

Tp mcm jauh sngat tarikh period dgn tarikh nikah.. Xtau betul2 lekat tu ikut tarikh period atau tak.. Period memang xdatang langsung ke bulan 4 @ 5?

5y ago

Dia period 28/3-7/4 then patut nya 28/4 dia next pms kan.. tapi dia dgn saya dekat kL masatu kami ada presentation dekat UKM. Balik dia excident and the next day dia nikah.. boleh jd jugak hormon dia berubah... ada je org period x teratur..

Selamat hari raya mommy! I highly recommend you to go to see a gynecologist or any specialist that can help you with the confusion ASAP.

5y ago

Tapi pregnancy selalunya dikira last tarikh period tu sis. Tanya last period dia bila.

Tak logic, tapi mungkin juga baby size besar. Sebab masa scan akan base on baby size to judge berapa week.

5y ago

Dia nikah 3/5.. itu la takut mesin rosak ke apa... hurmm tapi doc. X ckp ape la cuma dia ckp ade juga yg 5bulan x sedar lg kata preg.. 🤔

klu ikut date mcm x logik.even irregular period pun mcm x logik, try pegi klinik lain utk scan.

5y ago

klu oversize x pasti la, sbb kalau ada beza pun normal kurang atau lebih 2week shj.kena try scan tmpt lain pula kdg ada machine x brp accurate.

Ops....mcm jauh sngt tarikh matang telur ovum tuuu....

Try to scan at another place like hospital or private clinic

Scan tempat lain get 2nd opinion