Cirit ke sembelit?

Mommies, sebenarnye kalau kerap poo dalam kuantiti siket ni cirit birit ke sembelit? Kesian tengok anak, semue area da melecet. Confuse betul laa

2 Balas

Usia anak? Minum susu apa? Dah berapa hari jadi gitu? Berapa kali sehari anak membuang? Cirit birit = Najis yang berair dan tiada isi. Sembelit = Najis yang berketul, keras, bila kita pegang dengan tangan pun terasa keras, baby akan menangis setiap kali meneran.

5mo ago

I see. Maaf saya ada edit di atas. Najis yang berketul keras najis yang sembelit. Saya faham apa yang awak cuba sampaikan. 😊 Apa2 pun kena tengok tekstur najis untuk indicate sembelit atau tidak. Memandangkan anak awak sudah mula makan, saya tak rasa sebab susu. Cuba awak semak semula pemakanan anak awak. Mesti ada salah satu makanan yang triggered baby atau water intake anak kurang. Soal cream, anak saya pakai Sebamed Diaper Cream. Since newborn till now (2 years). Saya sarankan juga awak ke klinik untuk pemeriksaan lanjut.

blh jd normal.. mommy kena tgk texture 💩 anak utk tentukan cirit ke sembelit @ tak.. blh cari bristol stool chart utk panduan

5mo ago

Kalau ikut chart sembelit. Cume saye confuse sebab die banyak kali kan. Saye ingatkan sembelit ni nak keluar tapi tak keluar. Haa camtuh