saya dh 29 weeks, lepas cucuk vaksin saya kerap cirit birit . normal ka kalau kerap sgt cirit birit ni

setiap kali sakit perut tu mesti membuang dn ianya cirit . mak saya kata bahaya kalau kerap cirit birit ni betul ka ?

2 Balas

Cirit-birit adalah masalah sistem pencernaan yg dsbbkn: 1. Jangkitan kuman sprt virus, bakteria & parasit. 2. Alahan makanan. 3. Ubat-ubatan. 4. Pengawet makanan. 5. Bahan kimia dlm makanan. Organisma yg berlaku boleh mnybbkn cirit-birit berlaku ialah melalui pemakanan makanan & air yg tercemar. Kemudian yg lain, nk mkn pakai bare hand kuku tak boleh pjg. Alatan memasak kena bersih. Dapur kena bersih. Cara memasak yg bersih. Alatan dishes kena bersih. Baru lah kita bebas cirit-birit. Bila cirit-birit badan lemah. Jadi awk kena ambil vitamin c mcm jus oren. Awk kena pergi klinik. Tak pun jika tak ada masalah angin teruk boleh try minum teh pekat tanpa gula.

sis ada salah makn ke? mgkin jugak side effect vaksin. kalau berlarutan lebih 3 hari, lebih baik sis jmpe doc cepat2