Minta Klinik MC

hi mommies, saya sekarang lagi 2 minggu nk masuk due date tapi company tak benar kan untuk ambil cuti awal/panjang. kalau pegi klinik mintak MC dokter akan bagi tak? ada mommies yang mintak MC tak hujung2 waktu ni?

11 Balas

sye penah mtk mc kat doc Klinik Kesihatan ms dtg appoinment cek up.. ms tu 32w.. tp yg sedihnye doc ckp..dorg di bhgian ibu n anak tak dibekalkan buku mc.. pelik.. klu nak mc kate dye kene gi bhgian pesakit luar.. pelik plak kite cek up kt bhgian laen tp nk kene mtk mc kat bhgian laen.bkn seme ibu hamil tu housewife..atau propa saje nk mtk mc.. bole noted dlm sistem kot skrg bpe kali amek mc.. tgk la keadaan dgn perot da mboyot.. kdg da ujong2 hamil ad msalah kan.. sye trus buat komplen on9..sye x komplen doc.. tp bhgian pengurusan yg bodoh x bg buku mc kat doc2 ibu n anak.. tp itu kat Klinik Kesihatan Kempas la.. klinik awak kene cube try test mtk la..gud luck

2y ago

alhamdulillah law dye boleh bagi..sbb sye x pnh amek mc utk minum air gule.. cume dah ujong2 ni da sakit sane cni.. nak mc tp x dapat..huhu

Sy macm sis tp saya tak amik cuti panjang. 3 mggu sblm due tu saya kerja 3 hari mc 2 hari. Bos xdela banyak cakap sbb saya bukan amik cuti panjang pun saya just mc je. Kebetulan hari saya due tu hari saya mc & keluar tanda lendir campur darah lewat petang tu. Tgh malam baru whatsapp je kat HR bgtau da warded, jadi dia akan kira maternity leave start hari baru. Kalau tak saya rugi 1 hari maternity walaupun blom bersalin tapi da warded due to deliver..sbb hr tu sy ada mc. Sy xnk rugi sehari maternity. Tp jgnla ikut saya sebab saya smpat lagi nk plan mc & maternity sbb msa warded tu baru 3 cm dan panjang lagi masa nk tggu bersalin tu.saya bersalin lbh krg 4.45 am.

2y ago

nak buat jugak laaa.. hehe.. mc swasta ke krjaan sis.. krjaan susah payah la kan semestinya..😅😅😅

Skrg kan dah maternity dr 2bulan jd 3bulan. Jadi boleh pertimbangkan kalau start maternity leave awal. Sy pon nk bersalin tengah bulan 11 dan bercadang utk start maternity 2 minggu awal … ntah2 bersalin awal ke kan. Lepas 3 bulan baru tengok klu nak tambah ambik cuti seminggu ke mcm mane. Tu dah tahun depan lain cerita sbb kite kan dah tengah cuti maternity pon. Takkan die nak paksa kite balik klu kita ckp nk cuti lagi seminggu.

2y ago

tak la sis, akta tu bukan utk gov, tapi utk swasta, gov tak terpakai dgn akta tu sebab mmg dorg dh cuti 3 bulan pun. start 1 sept ni dh terpakai akta baru tu. kalau company sis tk amik boleh la tanya HR kenapa tak amik sedangkan benda tu bulan 9 dh start kuatkuasa

try Google bab cuti bersalin.. saya nak explain pun lupa p dah, dulu pnah urus bab2 cuti ni.. ada buku undang2 tapi tak ingat dah 😂 dulu pun tak sempat mohon cuti awai pun, baby keluaq tiba2 & awai sebulan dari due 🤭

sy keje spital pn xdpt nk cuti awal seminggu,,kata ye klu keje tba2 nk beranak g je pac trs sb 1 bngunan,,hadoii2 seriauuu sb sblm ni ank first n 2nd kena hari cuti 😂 moga dipermudhkn ursan sya ti

ye mmg x akan dpt mc...kawan sy dlu cuti tanpa gaji untk rehat rumah sblum due date dia smpai...lpas branak baru dpt cuti or mc bersalin

ishh de plak cmtu.. pttnyer dh bleh amek u/l abes klu terberanak kat opis cmne? ngok jgk cmpny awk tu yer..

company awk limit mc bpe hari? ada lgi x quota MC awk. dan bncg bolh ke jika unpaid.

Sy minta mc swasta. Sbb dah x larat sgt2 dah pergi kerja sakit semua benda dah

saya keje smpai turun tanda kat ofis, terus g hosp 🥲