Cuti awal bersalin

Hi mommies, saya nak tanya. Misal kata kita nak cuti awal 3 minggu sebelum due, boleh minta mc daripada doctor ke? Sekarang dah 35weeks pun dah tak larat. Saya cadang 37 minggu baru nak cuti. Badan dah betul betul tak larat nak masuk office. Nak minta upl tapi takut company tak lepas. Saya taknak potong maternity leave. #ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Biasanya doktor tak bg mc sampai 3 minggu tu. Kalau surat biasa yg awak dah tak larat tu ok lah kot. Sebab dah maternity leave kan

8mo ago

Okay terima kasih!

Boleh awak.

8mo ago

Jawapan yg confusing. tt tanya doktor boleh bg mc 3 weeks tak tanpa potong maternity leave or upl. Jawab boleh tp in fact still potong maternity leave & only tolak MC a week…... Tang mana yg boleh tu? Saya pun x pernah dgr dpt mc sampai 3w sebab pregnant tak larat hampir due……. Kalau betul boleh, private mana? Nak ugak 😆😆