baby taknak dekat ibunya

hi mommies ! saya first time mom dan kini mash berpantang 25 hari . baby kena admit NICU sebab jaundice dia tinggi sampai hari keempat barulah boleh balik ke rumah. at first everything was so fine, baby pun boleh tidur nyenyak dan suka bila dekat dengan saya. tapi sudah seminggu lebih baby meragam bila dengan saya dan taknak tidur bila saya dodoikan. saya perasan baby cuma nak dekat dengan saya pada waktu siang saja, bila waktu malam dia akan gelisah dan menangis walaupun say cuba tenangkan dan tidurkan. dua hari ini pula saya perasan baby akan start meragam dengan saya bermula waktu asar. baby start taknak tidur bila saya dodoikan dan menangis nangis, tapi bila bagi dekat adik atau ibu saya baby akan diam dan tenang. semalam anak saya tidak tidur dari 4 petang sehingga 2 pagi. kalau tidur pun tidur tidur ayam saja . saya cuba tidurkan baby dengan pelbagai cara tapi baby menangis seolah olah reject saya. ibu cuba pujuk saya dengan mengatakan bau susu badan saya kuat jadi baby gelisah nak menyusu ( baby jarang direct breastfeeding sebab baby mash tak pandai latch disebabkan saya inverted nipple) . tapi makin lama makin pelik sebab sudah seminggu lebih baby akan menolak untuk dekat dengan saya pada waktu malam. ibu saya minta saya jumpa ustaz takut ada benda yang menganggu saya sehingga baby reject saya. ada tak ibu lain yang mengalami masalah yang sama? dan boleh bagi tips untuk atasi masalah ini? #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

11 Balas

Saya rasa anak sis bukan reject sis. tapi saya rasa sis mungkin masih belum kenal perangai anak sis, masa anak saya nb pun awal2 dgn sy dia kurang senang, asek nak nangis je, tp bila dgn mak saya, dia diam elok je, tenang je tidur, tu sbb saya tak kenal dia, berlarutan sehingga 2 bulan, kemudian saya balik rumah saya sendiri, saya dah susah hati sgt2 macam mana kalau baby nangis tak henti2 dgn sy, sy dah la mmg tak pandai tenangka baby. Lepas sy balik umah sebulan pertama saya dgn baby shj tanpa sesiapa (suami pegi krje) , dari situ saya start kenal perangai dia, apa dia nak, macam mana nak dodoi dia, macam mana nak tidurkan dia, macam mana nak happykan, macam mana nak atur jadual tidur dia..semua tu dalam masa sebulan lebih jugak saya belajar utk urus baby sorg2 tanpa sesiapa, cuma banyak membaca dan mencari maklumat. Harini Alhamdulillah, anak saya boleh tidur malam dan tidur siang sgt teratur, dan hanya saya yang dpt tenangkan baby dan hanya saya yg boleh tidurkan dia, bukan org lain. Semua tu kena belajar sis. Baby saya 4 bulan, 2 bulan pertama rasa fail jd ibu.. saya faham apa sis rasa

9mo ago

Sama situasi... 🥹🫶🏻

Baby sy baru2 ni macam ni jugak. Tidur tak lena or tidur2 ayam je dr petang sampai 2pagi. Dh terlelap tapi bila letak dia nangis. Or dodoi pun sama dah lelap dia nangis. Stress sangat. Sy try bagi susu sambil baring mengiring, peluk anak. Terus anak lena. Dah 2-3 hari buat macam tu alhamdulillah baby dh ok. Baby tukar angin kot tu

Situasi awak sangat normal sis. Hampir semua first mom pernah melaluinya sebab ini first experience kita. Awak boleh search baby witching hour, follow juga FB/IG: babylanguage, dan follow certified LC untuk ilmu breastfeeding macam LC Puan Nad Masrom di FB/IG. Be strong 💪jangan lupa dapatkan sokongan daripada suami🌹

prassn yg valid ..sy pn kdg rsss gtu jg bila dh bg dada, baby xnk dh .then nsngis mcm org pkul... tp bla suami angkat eh ok tenang lak. sy just rass baby mgntuk n maybe dh bosan dgn tgn sy kot hshshs.so tukar dgn suami..bila dgn suami dia ok n tiba2 nangis, sy angkt balik bru dia nak

Baby sy reject sy bila kat rumah mertua. kat rumah sendiri elok je dia gelak2. asyik nak ngempeng. bila kat rumah mertua, sy pegang je dia nangis. dan terus dicop sebagai tak pandai jaga anak and so onnnn.. 😌

Baby sy dah 2 bulan, start lepas maghrib mmg dia meragam je kalau dgn sy, sy dodoi pun tak jadi, tp bila abah dia dukung, dodoi, 5 minit dh lena. 🥲

awak ada fb x? boleh follow baby language. dekat sana awak boleh belajar tentang baby. cara nk handle baby

Hmm tkde kaitan makhluk halus. Cari gali ilmu lagi dgn ig babylanguage atau nyusoofficial

follow ilmu baby language.. ilmu penyusuan..

Rasanya mungkin baby overtired.