Ibu² yg dah 3rd trimester puasa tak?

Hi mommies, saya dah 8 bulan pregnant. Saya puasa start dari awal ramadhan lagi. Mcm mana kita nak tahu bila kita patut berbuka puasa utk kebaikan baby? Kadang risau.. Tq in advance

43 Balas

Sy dah 32w, baru 2hari dpt puasa. Doc X galakkan sy puasa sbb baby besar nnt cpt penat. Mmg sy X dpt nak b'diri lama² rasa pening tpksa bnyk rehat.. Banyak rehat pun still rs penat jugak.

Sy pon 8 bulan tp nurse tak suggest puasa sbb td ada check up and jantung bby laju. Terus dy bg air minum. Rasa kesian pulak dekat bby 😅 suami pon tak bg puasa dah bila nurse ckp mcm tu

8 bulan juga..Saya tak puasa lagi, sebab baby kurang gerak..first puasa kene tahan wad..tp dekat wad 3 hari baby aktif je bergerak doc nk scan pun susah..bila dekat rumah kurang plk..

4y ago

😁😁

Saya pon 8 bulan tapi tak puasa. Sebab tak sampai 1 jam memang akan lapar balik, bila tak makan baby kurang gerak. Kesian dengan baby, nak tak nak terpaksa jugak makan

Sy puasa ikut kemampuan dan tengok keadaan baby, kalau baby gerak ok smua bru teruskan, kalau dh tgh hri tpi kurang gerak, better buka ja puasa

sama laa 8 bulan. kite puasa je. setakat ni tahan lg. baby pon aktif alhamdulillah. harapnya terus ceni la smpai bersalin raya nt

4y ago

Alhamdulillah.... InShaaAllah semua baik2 belaka. Always be positive & sentiasa berdoa semoga Allah melindungi ibu & baby.

Sy pn sama cam sis..dh masuk 34week..tapi x puasa sbb sy rasa x mampu nk teruskn puasa..hny puasa separuh hri je..sbb baby mengeras

Sy puasa klau rasa bdan crgas bby pn gerak aktif sy truskn smpai brbuka.. Tpi klau ada hari sya lapar, letih, bby pn slow ja. Sya buka..

Sya 21 week pun tak puasa sis..doc tak galakkan..Ia ckp kcian Kat baby wlpn Ibu than tpi kita tak th mcm mn kadaan baby d dlm prut..

Alhamdilillah sy puasa penuh lg stkat ni..baby gerak aktif.. tp sy ttp berjga2 tgk keadaan..klu bby kurang bergerak baru sy berbuka