Berpuasa ramadhan

Hi mommies nak tanya ada pengalaman puasa masa first trimester ? Puasa waktu pregnant okay tak? Saya tak pasti mampu puasa tak. Masa saya kena puasa amik air gula smpai 1045 pagi pun saya pening mcm nak pitam. Mcm mana ye?

5 Balas

first trimester tak disarankan sgt berpuasa sbb selalu alahan kan. tapi boleh cuba dulu dgn puasa sunat. sahur dgn makanan tinggi serat, protein dan kurma nak bagi perut tahan. kalau tak tahan jugak, berbuka je. dah masuk 2nd trimester selalunya ok nak puasa

Sy puasa malam pun tak tahan haus. Ikut badan sis. Jgn ikut org ya. Sy pernah puasa awal 1st trim dan gugur. Tak pasti gugur sbb puasa atau mslh kromosom.

kalau rasa tidak mampu jngn lah puasa.saya dulu pernah ank pertama puasa perut sakit2 Smpai tngh MLM.lpas dari tu tak berani nak puasa dah.

Biasanya doctor tak sarankan if baru 1st trimester. Tapi depends on badan orang juga. Apa apa minta advise doctor yaa. Salam ramadhan 🤭

jika x blh puasa jgn puasa...pregnant allah maha mengetahui..waktu nie penting