Normal ke perut sentiasa kembung mcm gastrik?

Hi mommies! Saya 1st pregnancy ni dah 10w 1d, saya nak tahu ada ke mommies alami mcm saya perut sentiasa kembung nak muntah sakit je dari week4 sampai la skrg ni😭 makan pun kembung tak makan lagi kembung. Tapi kalau makan tu kalau boleh kena makan setiap minit kalau tak kembung. Tak rasa lapar pun tapi tiba2 kembung😭☹️ pastu muntah😭

5 Balas

Hello. Im 11w 2nd pregnancy. Dari kecik memang ada gastric. Each pregnancy (1st gugur sebab janin stop growing 6w) memang reflux/gassy, nauseous all the time. Each time makan akan muntah semula. So what i did utk kurangkan gas is jaga makan. I eat every 2/3 hrs in small portions. Minum only air kosong and milk twice(pagi malam). Strongly avoid makanan pedas/berminyak/chocolate-ish/caffeine/manis macam tu. Also banyak kan makan buah. Alhamdulillah it works for me. I Suggest utk mommies do the Trial and error okay. Sebab i know how annoying it is. At this point pun i muak nak makan every 2/3hrs tapi its for the baby’s sake. Sabar saje lah Stay strong mommies!

sama lah mcm saya sekarang 12w. apa yg saya tahu nak kurangkan kembung dengan makan dengan portion yg kecil tapi kerap. 2. jangan tggu lapar sgt smpai masuk angin. 3. jangan baring/ tidur lepas makan. better tggu 1-2 jam baru baring. 4. byk minum air. 5. kunyah chewing gum pun membantu untuk saya sendawa sbb saya susah sgt nak sendawa utk keluarkan gas. normal kembung ni sebab bila pregnant sistem percernaan jadi perlahan. cuma kalau terlampau teruk sgt better inform lah nurse/doctor masa checkup.

Sama sis.Hampir tiap masa kembung walaupun dh makan.bila nak makan rasa mual2 pulak.baring tak selesa duduk pun tak selesa dibuatnya💆🏻‍♀️pregnant sblm ni tak pernah pulak mcm ni🤣

Sama, ada masa tertentu rasa gassy sgt. Mcm angin x lepas dr dlm. Lepas tu pening2 mual

awak suka makan benda pedas ke atau masam2 atau bergoreng

9mo ago

sbb kadang2 makanan yang kita makan tu ada bagi ransangan pada perut lepastu buatkan rasa loya tu menambah2