Ubat Duphaston/ Ubat kuat rahim

Hi mommies. Sape kat sini pernah diberi oleh doctor untuk makan ubat duphaston? Kebiasaannya sampai kandungan berapa minggu ya doctor advice untuk makan ubat duphaston. Tq mommies ❤️#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

19 Balas

saya dari anak 1st smpai anak ke-3 saya makan tp anak 1st tu sy makan atas saranan doc sbb ada keluar spotting + rahim x kuat sgat masa tu so utk protect baby dlm kandungan saya... masa 1st baby sy mkan sy 14week yg 2nd x makan sangat sbb tak berapa teruk pun 1 papan tu pun x habis... yg 3rd baby ni masa awal trimester jek utk langkah keselematan lepas tu tak ada makan dah

sya mase 7 week sya di beri doc ubat kuat rahim. sbb ade spotting darah merah coklat. pd hri smlm ptg kandungan sya dh 23 week. ade lg spotting darah merah coklat. sya g klinik doctor beri lgi. skali utk antibiotics. ubat kuat rahim mkn utk 5 hri je sis. 2x jgk sya dpt ubat kuat rahim.

Selalunya ikut doctor punya prescription. Sy keluar spotting masa week 13 and doc bg ubat duphaston utk mkn 3 kali sehari, utk 2 minggu. After 3 weeks baru sy ada follow-up dgn gynae utk check balik. So far bila dh mkn duphaston kandungan okay and spotting takde dh, Alhamdulillah.

sy amik duphaston selama 10 hari, sebiji sehari insert vaginally masa week 8 sbb threatened miscarriage, ada bleeding n spotting, first pregnancy umo 38 so Dr cuba bantu sy retain pregnancy dgn selamat, thank god all went well with His blessings..

Masa saya 7w, saya ada sakit di ari2. Bila g klinik doc scan cuma ada kantung belum nampak janin. Dan dikuatiri threatened misscarriage. Jadi doc bagi duphaston dan makan 2x sehari untuk 9 hari. Alhamdulillah sekarang saya dah masuk minggu ke 18.

saya doc bru bagi semalam ubat tu.. sbb sy ade spotting coklat nk dkt 2 minggu and ade pengalaman gugur sebelum ni... skrg sy bru 6week. doc bg mc jgk 3 hari masih dlm berjaga2.. doakan saya.. awak da berapa week da tu?

2y ago

Sama mcm saya spottign coklat dh nk msuk 2mggu tp sabtu ni bru g klinik skrg bru 6week

sy baru dapat ubat tu smlm, pasal lepas gugur 4bulan lepas skr ni alhamdulillah dah 9week, isi Dy ade 20biji, makan 1hari 3biji.. doktor cakap habiskan pastu xyah repeat lagi,, just sekotak tu jer

Ikut arahan doc sruh mkn smpai bila.. sy hritu mkj xsmpt hbis pn.. dmam mkin kuat.. tp alhamdulillah dh xde spotting ke ape ke.. doc akn beri klau dia rse awk ada ancaman kguguran..

Sis ada bleeding ke? Kalau bleeding semasa pregnant kena segera ke hospital. Doktor mungkin akan beri ubat ini jika perlu. Sis kena dptkn nasihat doktor krn ini ubat terkawal.

utk semester 1 je. semester 2 kena stop.. ni dr pakar bgtau sy 🥰 tp ada org kena mkn beberapa hri je.. sbb tu kena jmpe dr dulu tny.. lain org lain cara amik nya