Help Please ?

Hi mommies! Nk minta pendapat ? Now saya pragnent 11weeks tapi gigi saya sakitttt sangat sangat lepas buat check up lastweek. Doct ada bagi ubat tahan sakit tapi lepas makan 2/3 jam lepastu sakit balik ? takut pula nak ambil lebih nanti effect kat baby. Hm doct ada kata kena tunggu 4 - 6 bulan baru boleh cabut. Masalahnya saya tak tahan sangattt ? sampai nak makan pon takda selera sebabkan sakit nak kunyah. Kesian baby lapar ?? agak agak kalau pergi balik paksa cabut boleh ke? Ada effect apape ke kat baby? ?? Hmmm

15 Balas

Saya 9 minggu lebih, masa buat buku pink 7 minggu lebih gigi rasa ok cuma kadang rasa berdenyut sebab kawab suami doktor beritahu kalsium ditarik dengan baby so kena minum susu lebih atau vitamin. Sekarang ni gigi saya ada pecah tepi sikit, minggu depan kena pergi klinik gigilah jawabnya kerana gigi rapuh.

Sama laa saya sampai meraung2 setiap malam.. Gg yg sakit tu smpai dh berlubang.. Masa 13 mggu doc tampal.. Skg dh 14 mggu.. Doc ckp masa sy 13 mggu dia suh dtg lg 2 mggu nk cek gg sama ada cabut @ tampal kekal.. So far lepas tampal sementara ni dh ok dah.. Nasib doc ckp gg ok lg mungkin tampal kekal je..

5y ago

Sy ikutkan pun teruk jugak.. Separuh berlubang.. Sikit je ok.. Cuma x sampai akar.. Setiap malam meraung sampai gigit2 n tarik rambut husband.. Sy cuma tampal koyok kat pp yg area sakit gg tu, pastu kumur air garam dgn bunga cengkih then sy tumbuk2 3 bunga cengkih halus2 sumbat dlm lubang lepastu gigit atas tisu atau kapas.. Dlm 10-15 min sy cuci balik.. Tp penat jugak menanggung hari2... Emm

Tnya pndapat dr bleh amik apa2 ubt, utk 1st trimester tk digalakan utk cabut gg kena tnggu 2nd trimester bru bleh cabut sbb kesan ubt pd kandungan n nk kena sttle sblm bersalin nnti sakit masa pantang lg teruk jdnya Last trimester pn tk bleh jgk nk cabut

5y ago

Doct ada bagi ubat tahan sakit 2 biji 3kali sehari. Tapi ubat tu macam bertahan 2-3 jam ja lepastu sakit balik. Takut nak ambil lebih nanti effect pape kan. So try jela tampal coolfever kat pipi. Lega sikit lahh rasanya

Saya pun sakit gigi, gusi bengkak, tapi takut nak cabut dengar org kata tak boleh cabut gigi awal pregnant, so tahan je lah, susu minum juga yee, sebab kalsium baby dah ambik.

banyak kan minum susu.. badan perlukan calcium lebih.. sy masuk 4bln jumpa dr ckp sakit gg, then dr suggest cabut.. skrg pn kalau kurang mnum susu akan cepat rasa sakit gg..

5y ago

same la, sy pn first.. gg pn da selamat cabut.. 😅

Saya pun sakit gg time pregnant. Masa 23w saya cabut gak lah gigi. Sebab tak tahan sgt dah sakit. Ni ada sebatang lagi yg rosak. Lepas bersalin lah baru cabut.

Waktu pregnant badan perlukan lebih kalsium. Susu twice a day, ataupun consume supplement calcium. Bersabar ya.

5y ago

Hmm okayy thankyouu 💕 in shaa allah saya try

Byk kn mnum susu..klau kalsium xckup gihi n pinggang momy akan sakit sbb bby nk kalsium

5y ago

Ohh yekeee. Boleh effect pinggang sekali? Hmm kena paksa jugalah telan susu walaupun tak suka 😭 sakit gigi ni pon dah berguling menahan sakit. Pinggang apatah lagi kan. Btw thankyouuu membantu ❤️

Haah...byk kn minum susu sis...myb sbb kalsium kurang...

5y ago

Awal2 pn dh kene strt minum susu sbnrny...sbb baby byk ambik zat kite...huhu

Time hamil bdn kita perlukn susu. Untk kuatkn ggi dll.

5y ago

Heee okay thankyouu bantu ❤️ baru tahu