First pregnancy puasa

hi assalamualaikum mommies. first pregnancy ni nak minta pendapat, minggu depan puasa saya dah 13 weeks. kalau puasa ada effect ke dekat baby? saya takut 🥺 tapi sekarang kalau saya makan breakfast pukul 9, pukul 11 lebih perut saya dah pedih pedih lapar sangat. lepastu pukul 3 lapar lagi. balik kerja pukul 5 lapar lagi. agak agak kalau saya tahan untuk puasa baby ok ke?

5 Balas

sis ada gastrik ke? kalau sis tak ada isu kesihatan, patutnya tak ada masalah nak puasa. saya sendiri first pregnancy dulu puasa time 3-7w, alhamdulillah dapat puasa penuh. tahun ni pulak akan puasa trimester 3, hopefully dapat puasa penuh juga. yg penting jaga waktu sahur, makan benda2 yg mengenyangkan, tambah lemak sihat untuk rasa kenyang, dan kurma untuk energy. nak buat air nabeez pun bagus, sunnah tu. bancuh dengan susu, jadi susu kurma. air minum sikit2 sepanjang malam supaya tak dehydrated. elakkan berjemur tengah panas & aktiviti berat. inshaAllah okay. kalau ada masalah kesihatan, seeloknya tanya pendapat doktor dulu nak puasa. orang gastrik ada dos & don'ts dia juga untuk puasa.

nie ustaz azhar idrus pesan.. ibu mengandung& mnyusu wajib puasa.. 1) kena niat puasa 2) kena sahur 3) Klu rasa x larat, boleh bbuka.. x perlu tnye pendapat org, bdn masg2.. awak je tw rse larat x larat tu mcm mne..

2mo ago

Setuju..

ada gastrik ke klu xpsti p klinik check klu dr kata ad gastrik sy rse eloklah sis xyh puasa nnt lps salin bru gnti puasa nnt bhaya bby n sis

kalau ade gastrik jgn puasa... if xde mslh puasa mcm biasa.. time sahur, makan makanan yang berkhasiat

Kalau takde isu kesihatan bolrh je puasa. Tp make sure sahur and berbuka on time