Solid Food

Hi mommies, next week baby saya sudah 6 bulan. Ada apa-apa tips or preparation untuk start solid food. Saya excited + nervous sbb ni 1st Baby ?

Solid Food
19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Permulaan sis boleh buat bubur O (bubur kosong). Perkenalkan dia dengan benda tawar dulu. Buat 4dr (4 days rule) sebelum start dengan makanan baru. Contoh : 4 hari pertama : Bubur O Hari ke 5-8 : Puri karot Hari ke 9-12 : Puri brokoli Barangan makanan pula sis boleh beli mangkuk bertutup yang ada suction di bawah so mangkuk tak mudah terjatuh. Sudu boleh beli jenis silicone lembut dan boleh detect panas. If sudu tukar warna maksudnya terlalu panas dan tunggu kejap sampai makanan sejuk sikit sebelum bagi anak makan. Kalau sis nak ajar anak sis minum pakai straw, boleh beli cawan straw jenis silicone juga, jenama Richell (boleh beli di Shopee). Moga bermanfaat 😍

Baca lagi
3y ago

Sama2 😊

Bg permulaan bagi minum baby beberapa sudu air didihan nasi.. Lepastu bagi baby mkn bubur yg di blender ataupn disaring..selepas 4 hari bru la campur dengan lobak..da cukup 4 hari..tukar lg campuran bubur dengan brokoli.. Tujuan menu berulang selma 4 hari untk tgk samada bayi alergik atau xda.Setiap kali menu baru harap sis uji selama 4 hari

Baca lagi
3y ago

Ok tq sis.

Super Mum

Sama dengan anak saya... Saya dah start prepare beras, bekas2 nak simpan makanan anak... Botol air... Kebanyakkan semua guna kakak dia punyaaa😊... Botol air ja beli baru😅...

Baca lagi
3y ago

Owh, ok2.. Tq sis

VIP Member

Nurse tempat saya galakan mkn bubur + sayur + ayam/ikan bilis... diblender ye... tidak digalakkan bgi purée... purée nurse kate utk smpingan saja... bukan main menu...

3y ago

Ok sis. Tq

VIP Member

My baby turn 6 month next month, mak dia excited, i plan to bagi potato at first 4 days, and baru bagi bubur nasi. Baru nak beli baby blender

3y ago

Saya pula risau 😅. Dh beli food processor tp belum mahir lg guna 😅😅. Sukat beras dgn air asyik salah je 💆‍♀️

Hi sis.. Boleh cek page Happy Baby Food Malaysia d fb utk resipi2 baby ni.. Jgn lupa jg 4days rule 😊

Bubur nasi kosong.. anak kita br 4 bln (ank ke 3).. still rse excited nk bg solid food 6 bln nanti

Saya start dgn bubur nasi plain atau nesrum baby lpas tu baru try kentang rebus ,pisang dn yg lain2

3y ago

Ok tq sis

Klau sy bg mkn tunggal dlu step awal kn..lps tu br bg rasa mcm2 syur2&buah,ikn lain2

VIP Member

Hi mommy..for the first time biar baby mkn bubur kosong dl then u can gv puree.

3y ago

Try bagi skali sehari dl.. bagi baby biasakan dl.. lg pon kita bg susu skali kan.. bila da lps sbln tgk cmne.. kalo nmpk okay.. bg la 2x.. sbb bg sy.. ms 6 bln tu.. br intro utk solid food.. nak tgk baby mcm mn