Solid Food

Hi mommies, next week baby saya sudah 6 bulan. Ada apa-apa tips or preparation untuk start solid food. Saya excited + nervous sbb ni 1st Baby ?

Solid Food
19 Balas

Permulaan sis boleh buat bubur O (bubur kosong). Perkenalkan dia dengan benda tawar dulu. Buat 4dr (4 days rule) sebelum start dengan makanan baru. Contoh : 4 hari pertama : Bubur O Hari ke 5-8 : Puri karot Hari ke 9-12 : Puri brokoli Barangan makanan pula sis boleh beli mangkuk bertutup yang ada suction di bawah so mangkuk tak mudah terjatuh. Sudu boleh beli jenis silicone lembut dan boleh detect panas. If sudu tukar warna maksudnya terlalu panas dan tunggu kejap sampai makanan sejuk sikit sebelum bagi anak makan. Kalau sis nak ajar anak sis minum pakai straw, boleh beli cawan straw jenis silicone juga, jenama Richell (boleh beli di Shopee). Moga bermanfaat 😍

4y ago

Sama2 😊