Gdm on ubat

Hi mommies, nak tanya selalu kalau gdm yg makan ubat ni kena serah diri awal ke ? sy first mom. due bulan 6 tapi dah semakin berdebar nak dkt bersalin ni 😅😅

15 Balas

saya gdm on diet sampai 35w. bacaan bsp nice2 je. masa ni doc cakap boleh bersalin ikut due, kalau tak bersalin by 40w, kena serah diri sehari awal. tapi bsp sy dah atas pagar utk 3minggu berturut. last bsp atas pagar tu masa 36w. terus on ubat metformin sehari sekali. start je ubat memang kena serah diri utk bersalin. 38w kena induce masuk ubat bawah, sy kena dua kali. masuk hosp tu bukaan sy sedia ada dah 2cm tapi takrasa sakit langsung. masuk ubat pertama, bukaan jadi 3cm pastu takde progress, proceed masuk ubat kedua. start sakit 10.30malam, 1.40am dah extra sakit sekali pakej nak meneran, cek bukaan dah 10cm. terus tolak labour room utk push je. Alhamdulillah selamat lahir baby gdm sy hahaha. masa pregnant sy mmg jaga makan sebab takut mak n baby jd extra besar huhu. dalam pada jaga makan pun, bsp atas pagar. baby pun 2.9kg masa lahir. 2.9kg pun org cakap besar. tapi utk ibu gdm, baby 2.9kg tu kira kecik la. semoga selamat semuanya utk awak n baby 🌹

3w ago

alhamdulillah ,, sejuk hati dgar dpt brsalin normal walau gdm.. tq sis smngatnya.. sya ada msa 7mggu lgi tp xterasa msa tu akn cpt..

saya gdm on dc tp msuk 32week dr bgi ubat metformin mnum 250g sja sbb prs gula saya xtggi sgat tp kna mnum juga katanya.. biasa 38w kena serah diri.. klau smua baik² jak dorang extend smpai 40week juga sis.. saya pun bulan 6 juga due tgh bulan😁

4w ago

iya sis saya bsp ok saja ada dlm 5x ja tggi hri lain² sbb saya xblh makan mee apa² jenis mee bihunkah auto naik tp dr bgi kuantiti kecil sja ubt tu..

yup. mggu 38 dh kena serah diri paksa bersalin. so bykkn buat aktiviti yg boleh bantu mudah bersalin bg contraction dtg masa mggu 37 ke ape. ckp2 ngan baby sllu mntk sng kluar nk mntk kluar mggu 37 pun boleh. bykkn berdoa. Kdg2 baby ni dgr ape kita ckp haaa

sy first mom jga, gdm on ubat tiap bulan cek bsp. Syukur spnjg cek bsp cantik je bcaan, klu blm ada tnda nak bersalin doc srh serah diri time 38wks6dys. Sblm tarikh serah diri dah ada tnda, slmt bersalin scra czer bln feb lpas😊

sy gdm dri awal mkn metformin .HB1AC ok je 5%.serah diri 38weeks n induce 2kali ubat 3cm je buka Dduk labor room on drip induce jadi 4cm slma 13jam je last² ceaser .normal ke ceaser ok je janji semua baik² alhamdullilah

sy dulu gdm..kena serah diri sehari awal dari tarikh due..rezeki malam tu ngam² keluar tanda..kalau xde tanda smpai esok nya,mungkin kena masuk ubat paksa bersalin😅 anak lahir ngam² tarikh due..

gdm on ubat kena serah diri awl 38w, klu x silap sy yg on diet kena ikt due cuma x boleh lebih hari..sy gdm on diet tp serah diri 38w sbb air ketuban kurg, kena masuk belon then beranak on 38w 1d..

4w ago

ya btul gdm on diet dr ckp 40w boleh serah diri if takde masalah apa² dkt kita

saya pun gdm on diet , due 14.6 ni , doc kate kalau bsp cantik ... xde masalah .. sehari sblm 40 weeks kena serah diri dah . incase kalau xde tanda2 lagi lah , jgn lebih 40 ..

saya 34w gdm on dc.. now warded sbb bacaan gula kerap hypo.. scan² baby dah 3.1kg😨 next week checkup di hsptl. dorg akan decide bila nak serah diri utk induce. doakan saya

Saya serah diri awal sebab baby besar + gdm on ubat Kena beranak sebelum atau pada 38w Induce utk normal delivery tapi last minute emergency cser 😅