Bayi kurang aktif semasa preggy

Hi mommies, nak tanya , saya dah preggy 26 weeks and gender 'baby girl'. Nk tanya pendapat mommies, normal ke kalau baby kurang aktif dalam perut? Sebab kurang dapat rasa kick baby yg kuat. Banyak rasa kick yg slow je and kadang mcm tak rasa langsung. Normal ke mommies utk 26 weeks skrg? #firstbaby

9 Balas

normal. masih ada ruang yg luas dalam rahim awak utk baby berpusing. sebab tu awak ada rasa gerakan slow kdg tak. kita start kiraan kick baby 28w keatas. time ni if gerakan xcukup mmg perlu risau. nk rasa gerakan kuat bila baby awak betul2 dah mampat dlm rahim awak mean dia dh xboleh berpusing. time ni mmg awak akan rasa dn nmpk atas kulit perut. kalau awak masih risau, awak boleh utk pergi scan dkt klinik luar utk lihat condition baby awak. cuma kalau pergi hospital mmg dorang xlyn utk 28w kebawah. sbb hanya awak shja yg boleh tau pergerakan baby awak selalunya mcm mna. dn insting awak tentang pergerakan baby awak.