false contraction tu macam mana?

hi mommies, nak tanya ni, false contraction tu perut mengeras and terasa ketat ke? sorry la kita tak tau nk bezakan. now dah 33w6d. rasa keliru jugak kadang2😌 kerap sgt perut mengeras lately ni, sakit sgt2 smpai kena atur nafas. nak tido pon susah apetah lagi nak cari posisi untuk selesakan perut😭saya first mom.

9 Balas

the closest pain relation i can accurately say is period pain. period pain kan lazimnya sengal ke perut pinggang belakang dan separuh badan tu rasa macam nak lumpuh.tapi sakitnya mai kejap2 je kan. contraction ni sakitnya dari gap panjang,,jadi semakin pendek..the pain is getting bigger by time sampai peluh dingin keluar,nafas tak betul hah gitula.. sebab tu nurse akan ajar teknik pernafasan,dan mmg kene bertenang la dan layan sakit tu,jangan dilawan. masa ni mentality mmg kene betul2 jaga,,kalau duk cakap sakit sakit mmg sakit kesudah la haha

saya pon sampai now 38 weeks masih lagi x pernah rasa braxton hicks tu , perut mengeras pon saya x sure sebab saya rasa perut saya memang keras je sebab penuh baby dalam. org kata kalau kerap kena false contraction tu, x lama dah nk bersalin, tpi saya x pernah rasa pon 🥺 bukan nak mintak, tapi risau overdue.. saya first mom takut kena induce

perut mengeras tu tengok la kalau ade turun tanda bersalin mmg kene pi hospital la. kalau perut mengeras,takde tanda takde contraction pain tu selalunya anak duk berzumba je 😂 dia makin besar kan so mmg rasa la sikit

Susah sis nak tau beza. Tapi awk kena pantau tempoh contraction tu berapa lama dan berapa kerap. Kalau kerap sgt beza 5 minit sekali tu kena jaga2 pastu makin kerap dan dekat. Masa tu kena pergi hospital ya

false contraction datang tak konsisten sis ..kene perhatikan waktu contraction dtg or boleh guna app contraction tu ..kalau contraction tu dtg sejam skli then stgh jam skli ke tu contraction btul

samela sis sy dh 35 week...xreti dan xpandai nak rse sakit tu...kdang fikiran pikir owh myb masok agin ke apa..haha...pastu kita plk jnis tahan sakit

Sy pun susah nak ckp sis . if u rasa mcm x ok. baik awak pergi Hospital kat PAC .. Biar Dr Check

pernah je rasa kdg mengeras pastu ok

pernah senggugut tak