Scan Awal Pregnant

Hi mommies, nak tanya. Mmg perlu ke buat scan awal di klinik before buka buku pink di KK. ? Kalau saya tunggu untuk terus buat scan di Kk saja boleh kan ?

2 Balas

Kalau ikut kk sekarang , mereka nak yg kita dah buat scan di swasta . So bila nak buka buku pink , dari scan swasta tu hanya bawa dokumen mereka nak then terus buat . Sebab sekarang ramai yg buka buku pink , mereka nak sama2 memudahkan ibu pregnant . Nak tunggu turn di kk lagi , nak checkup lagi . So kita nak mudah , standby awal pergi sana hanya tinggal masuk , sebab dpt keutamaan details checkup dgn nurse & doktor . Then next appt . Selebihnya scan boleh buat di swasta , growth scan awal sampai 40 weeks . Details scan 24-28 weeks , 5d scan 30-34 weeks .

ada sesetangah kk nak pengesahan yang kita mengandung contohnya result ultrasound tu la