Mengempeng dan breastfeeding

Hi mommies. Nak tanya and minta pandangan dan nasihat. Macam mana ya nak buat kalau anak kuat sangat ngempeng? Baby skrg 9 months. Fully bf dari lahir. Memang sangat sangat kuat mengempeng. Ada terbaca post, ngempeng ni sebenarnya tk bagus. Mmg tk bagus pun, sbb saya sakit sakit badan tidur ngiring hari hari nak susukan dia. Kalau boleh nak ajar dia tidur tak ngempeng. Ada tips tak mcm mana nak bagi baby putus dari ngempeng? Kkdg mmg tk jalan kerja rumah sbb kena baring sekali dengan dia time dia tidur. Kena tunggu husband balik baru boleh settelkan kerja kerja rumah. Makan pun kadang kadang smpai pkl 6pm baru dpt nak lunch. Kalau boleh nak bagi dia sleep sendiri. Tapi nak sleep train rasa macam dah lambat sgt sbb dia pun dah 9 month.

4 Balas

Anak saya dulu kuat ngempeng. Tidur pun sekejap2 je sebab nak tidur kat pangkuan kita je. Malam bangun setiap 30minit memang badan sakit sangat2. Last2 masa dia 8 bulan setengah kuatkan diri sleep train dia. Sy guna cara CIO terus sebab sy tahu kaedah lain tak berapa berkesan untuk dia. Hari pertama dia nangis 1 jam setengah. Hari kedua makin kurang then now alhamdulillah malam dia tidur lena sampai pagi. Kadang bangun susu 1-2x je. Try lah tapi make sure mental kuat dan persekitaran anak selamat. Masih tak terlambat mommy. Kalau biarkan nanti lagi meleret. Bagi masa 2 minggu untuk sleep train ni jangan putus asa tapi in shaa Allah 3-4 hari dah nampak kesan. Semoga berjaya yea mommy 💪🏻

9mo ago

Sorry lambat. Baru perasan. CIO tu salah 1 method sleep training. Cry it out, lepas susu baby sebelum dia tertidur letak dia masa dia tengah mengantuk biar dia nangis sampai dia tidur sendiri. Sejam setengah tu dia menangis je n golek2. Hari pertama je yg akan struggle. Masuk hari kedua ke atas dia nangis makin kurang. Mommy boleh google yea sleep training method. Ada few cara cuma sy yg guna CIO tu. Make sure perkitaran selamat, diapers dah tukar n baby dh kenyang tau

Sama dgn sy .. mula2 stress laa asyik nak mngempeng , lama2 xboleh jadi kena buat sesuatu .. sy ajar dia tidur dekat katil dia sendiri , slmt katil boleh cungget kiri kanan so dia rasa mcm tidur dlm buai la .. mula2 tu reyau jgk , tp bila tiap hari dah buat mcmtu .. sy rasa lega skrg .. mlm2 letak atas katil dia sndri, lpstu bg susu botol .. dah pandai tidur sndri .. tp xsmua bby sama ya, ni ikut cara sy .. mula2 tu mmg susah skit nak biasakan dia , lama2 alhamdulillah kurang mngempeng masa nak tidur mlm .. 🥰 siang tu kalau dia nak, sy bg ja tp kejap2 ja xdak nak lama2 .. anak sy dr umur 3bulan xnak dah puting palsu itu pasal nak ngrmpeng ja

ni sy baca tentang mengempeng. awak boleh follow Fb baby language ni. ada ajar cara tido kan baby semua. boleh intro pacifier juga

10mo ago

Betul. Saya pun baca post ni sebab tu saya baru sedar anak saya mengempeng. Selama ni, sy manja kan dia. Nangis sikit angkat bagi susu. And memang setiap malam dia akan terjaga and x boleh tidur sendiri. Mesti sumbat nenen baru dia akan sleep

klu awak x ksah bley bg baby puting..

10mo ago

awak kena try n error. sy pon cuba byk kali baru baby nak dkt pacifier sy bg sebab doctor yg suggest baby mcm overfeeding. awal2 cuba mmg baby reject