Bersalin (GDM)

Hi mommies, nak tanya lah pengalaman mommy semua...Kalau sangkut GDM (diet control) memang kena bersalin samada (natural/paksa) diantara 37 minggu @ 38 minggu ke...Mesti 37/38 minggu tu ke bersalin and tak boleh ke bersalin normal sendiri (pecah ketuban)...erm, murung bila dapat tau kena induce lagi..tak dapat merasa bersalin normal (pecah ketuban)..first baby dh induce jugak sbb GDM..nak tanya sbb mungkin ada sekeping harapan... #ingintahu #pleasehelp

16 Balas

yess mmg kena Besalin 37@38w sis..hosp xkan bg kte tggu nk bsalin sndri bru ke hosp..atas rezeki msing2 sis ad yg induce jln cpt bukak ad yg berjam x bukak2 sampi czer..sy pengalaman induce tp jln x bukak..12jam lebih dlm lb last2 emergency czer..redho je sis asal dua2 selamat ..jgn stress sis..

sy pn gdm diet control,bersalin 39w 6h,sehari sebelum tarikh serah diri,,cuba bersalin normal,ad turun tanda,trus p hspital,cek bukaan br 1cm..cuba bersalin normal,bukaan da 8cm,to baby pulak x nk keluar,walaupn sakit contraction sgt2 kuat, terpaksa jgk la czer...

sis ade mslh apa2 ke selain gdm on diet tu? sbb sy gdm on diet, anggaran berat bby pun ok jek hjung2 kehamilan, jadi sy dpt jek lahirkan bby tanpa induce time 39mggu 4hari bila dh ade keluar tanda lendir coklat + contraction.. 😊

3y ago

ohh..yg first tu kena brsalin awal sbb on insulin ye, klu on diet insyaAllah boleh bersalin normal..tapi klu lebih dri 40mggu mgkin akan induce jugak..harap bby keluar sbelum 40mggu yaaa..😘

saya pun gdm on diet control. Doktor akan suruh serah diri 40 minggu takleh lebih. Kalau takda tanda juga kena induce. Macam saya 40 minggu serah diri tapi bila check dah ada bukaan 2cm dia tak induce sebab dah ada progress..

Sy ank 1st gdm diet control.. Baby lahir 2.6kg jer.. Tkot sbb rmai ckp ada gdm baby akn bsr... Blh jer bersalin normal.. Sy bersalin 38weeks6days..tapi kalau ada gdm xboleh lebih 40weeks..klau lebih kne induce

Mcm pengalaman sy gdm on diet control doc mmg suruh serah diri by 40 week. Klu lebih 40 week x bersalin jugak baru dia induce. Mcm sy dlu syukur tepat2 40 week bersalin secara normal tanpa induce

Yg sy ada baca klau berat baby tak besar mana even sangkut GDM pun, doc takkan suruh bersalin paksa. Tapi kalau berat baby besar, mmg kena induce. Harap baby bersalin sebelum kena induce laa kan

3y ago

oh mcm tu..oky phm, tenkiu mommy..hope sgtlh baby kuar awal sebelum dipaksa keluar...

hi mommy! mcm sy anak 1st dulu gdm on dc, doc pesan takleh bersalin lebih dr tarikh edd je..if masa tarikh edd tu tak bersalin, kena serah diri..Alhamdulillah, baby kuar 39w6d 😊

Sy pun baru dpt tahu minggu lps sy gdm on diet control.. mule2 sedih dgn risau sbb ank first xtau apa akan jadi.. skrg tgh cuba kawal mkn je.. doakan sy juga semua..

gdm diet control boleh bersalin ikt due puan.. tp xboleh lepas due la.. kalau lepas due kena induce.. gdm on medication @ on insulin kena berslin paksa 38weeks