Boleh ke tak boleh ?

Hi mommies! Nak tanya la sebenarnya boleh ke tak boleh breastfeeding sambil makan ? ada cakap tak boleh takut anak kena cacing/kembung ada yang cakap boleh. So mana satu ? pls i need clarification hehe

4 Balas

First time dengar ni sis sambil makan takleh menyusu 😂 i rasa takde kene mengena pun dgn cacing tu or kembung perut. Kalau mak nya yang kembung tu ya lah tu pun kalau makan laju2 ataupun tak mkn langsung sampai masuk angin. Kita lapar wak kita makan je, ibu menyusu kan. I dulu baby keluar je nurse bagi menyusu skin to skin sambil laki suap makan. Time dalam ward pun sama. Skrg jgn cakap la tgh susu baby ada je kudapan kat tepi. Alhamdulillah baby sihat2 je. Newborn mmg takleh lari dari kembung or reflux sbb perut belum matang, tu normal. Awk lapar awk makan je k inshaAllah baby sihat2 je.

Ni first time saya dengar😁100% tak betul. Awak breastfeeding mom ya? Saya cadangkan awak follow certified lactation counselor di IG/FB/TikTok. Antaranya - Puan Nad Masrom - Puan Ika Nabella Ada lagi tapi saya tak ingat. Ada mommy pernah share list of certified lactation counselor. Awak search je kat search bar. Nanti akan keluar.

Boleh kot, sbb saya sambil menyusu minum air. Kadang tetiba je time menyusu tu la datang dahaga, lapar.. Ok je baby lepas menyusu..

Mitos sis. Org tua2 t ckp mcmtu sebab risau mknn kena kat baby 😅