Kiraan gerakan bayi

Hi mommies, nak tanya. Gerakan bayi dikira mcm mana eh? Sbb sblum ni sy kira sejam sekali geraknya, bila jumpa nurse smlm dia kata salah, kne kira gerakan bayi setiap setengah jam. Mcm mana kte nak bezakan baby menendang atau sedu aje. Mohon bantuan penerangan bagi yg taw.

2 Balas

baby klau dh rasa menendang atau terasa gerakan sehingga bby tu berhenti,tu baru kira 1 gerakan.nurse akan bg waktu,cth 9am sehingga 9pm kira gerakan.kena pastikan gerakan 10 atau lebih dlm waktu tu.klau 10 atau lebih xade mslh.klau gerakan 9 dan bwh dlm waktu 9am-9pm,kena segera ke hospital.

5y ago

Ohh.. terima kasih sis...

Baby tendang kuat. Sedu pelan2 ja. Boleh tau bezanya.

5y ago

Baby sedu tak dikira sbg 1 gerakanlah kan?