Cara kira gerakan baby

Nurse garang harini sy nak tanya lebih2 pun takut 😭. Dia cakap beberapa gerakan dalam satu masa tu baru dikira 1. Baby kick sekali je tak dikira. Masalahnya sy cuma rasa gerakan halus je yg sekejap sangat2. Kalau tak kira yang tu maksudnya takkan sampai 10 gerakan la dalam satu hari. Sbb sy rasa gerak halus mcm alunan gitu je. Tadi nurse check pakai doppler tu degupan jantung baby sama mcm checkup bulan lepas. Pepagi harini je rasa gerakan yg kuat sbb smlm puasa utk minum air gula. So mcamana ni, kena pegi hospital ke sbb x ckup 10 gerakan? Ataupun gerakan halus mcm alunan dlm perut tu dikira ke? #30weeks ##pleasehelp #firstmom

1 Balas

awat nk takut, misi tu tak mkn awk pun. chill ya. mksd misi, klu awk rasa gerakan byk kali dlm satu2 masa, tu dikira 1x. gap kiraan dlm 20-30minit baru kira gerakan baru. klu awk rasa beralun tu for sure bby tu buat pgerakan. dan boleh dikira. tak semestinya menendang saja. kena ingat pattern gerak bby mmg berubah setiap minggu..so nanti dh hjung2 akn lebih rasa bby beralun, kurang menendang sbb dh padat.

4mo ago

Sbb sy bru nk ckp dia da garang dh mcm bebel2.. sy x berani nk tanya lg..mmg xleh garang2, sy auto jd diam je 😅. sy checkup hrini bru first time dia suruh kira. Tp sy da start kira sendiri dr 1hb stiap 1 jam ada gerakan halus tu.. kdg setengah jam..lebih kepada alunan mcm tu je la, tp mmg skali je bkn gerak banyak2. Bila dr smlm sy x makan , bru lah pagi td dpt rasa gerakan yg sgt aktif . Tu yg sy confuse nk kira ke tak yg gerakan halus tu