Bekerja masa pregnant

Hi mommies.. nak tanya, ada tak mommy2 yang rasa macam saya. semakin hari semakin hilang rasa mood nak bekerja.. asik nak baring je.. this is my first pregnancy.. dah masuk 5months.. rasa takda mood lansung nak kerja.. penat je rasa badan.. is it normal? saya dah 4tahun bekerja dekat company ni.. after pregnant dah mula rasa macam nak resign.. ada tak mommy yang dalam situasi yang sama macam saya..

68 Balas

Samela, rasenye mmg normal perasaan tu. Saya lagila, keje as houseman dari awal pregnnt sampai skrg. Sempat merasa 2 departmnt. Skrg keje kat bahagian kecemasan, x semua org faham. Keje 12jam pulak tu. Kita rehat lama skit, org yg x pernah prgnnt siap marah2, ckp depan muka saya "we dont give s*** to u and your baby". Sakitnye hati tp nk buat camne sabar je la.. Alhmdulillah skrg dah lepas semua, dah jd MO, so waktu keje pun dah berkurang.. Nnt nk amek cuti dari 38 w pastu rehat byk2 kat rumah.. Sorry cerita panjang pulaaa hehe..

5y ago

Haah, bole lak ckp cmtuh.. xde sivik punya org.. huhu termarah lak..

Sama lh sis, sy pun lalui benda yg sama...cpt penat, mood pun kdg x stabil.Nk buat krj rmh pun dh tk mcm sblm2 ni...lebih2 lagi bila perut Makin membesar, badan rasa semua sakit2...nk bjalan x kena, nk tdo pun tk lena wkt mlm2 sbb bdn asyik rasa sakit semua.Saya rasa Tak sabar nk beranak wlupun tahu beranak tu sakit..rasa tk larat sgt kdg2.Duduk lm pun sakit, nk baring tdo pun sakit...ni lh dugaan Kita sbgi isteri bila pregnant.

Biasa tuh.. kdg tgk muka husband pun malas.. rsa nk tido je.. xthu wt ape jd letih sgt.. hahaha 😆😆 hormon I think.. coz this time je yg kita bole rehat puas2, no reason needed, suami pun xbole complain.. hehe so just relax.. klau rsa mmg xde mood wt krje, or u just feel so tired just go n get some rest.. don't think to much.. sdapkan melingkar.. 😂😂😁

Sama la..sy pun 5 bulan.. Bru je resign.. Sbb x tahan.. Tmpat keje jauh. Naik moto ulang alik dekat stgh jam..sakit pinggang sakit belakang jgn ckap la.. Kt ofis nak baring susah sbb tmpat solat bercampur...wlaupun syg nak benti sbb dah lame keje tp sy redo n tawakal je..kdg pikir gak dari segi kewangan, cukup ke tidok nnti.. nasib ler suami paham🙂

Sama la dgn sy, tp dlu masa keja alhamdulillah kwn2 fhm, dy siapkan sume keja, tido bwh meja..dorg tolong cover, kalau dorg pregnant plak, sy tlg coverkan dorg..huhu..janji keja siap, kalau tak siap, tu dorg mmg bising..hahaha..tepat pkol 4, order kat kedai bwh, bihun sup pecah telur..4.30ptg mkn, pkol 5 balik..huhu..pg2 je struggle siapkan keja sume..

Normal sis nnt dah msuk 7bulan ke atas lg lah boleh nagis atas katil...mcm sy mandi pun ngis sbb tk larat nk pergi kerja sbb mlm tk leh tdo bby aktif...tp pas beslin ada anak pun sme juga tk cukup tdo bby stiap dua jam mtk susu...itu kalau btul nagis mitk susu kalau nagis tk nk susu kita yg ngis tk tahu dia nk apa 😂😂

Sy pon sama..da masuk 7 bulan rasa mcm cepat letih, mengantuk sbb slalu tjaga pkul 3-4 pg..pkul 6am dah nak kena bangun buat breakfast dgn lunch utk bw bekal husband n wife..pagi2 berat sgt rasa nak g keje..but I hv no choice 😢.sy keje pon da masuk 4 tahun.. nnt cuti bsalin dpt 2 bulan je.. lemau je rasa..

hi mommy! sy pun masih bkerja smpai 36w ni..haha..mmg ada hari2nya, malas nk buat keje..kdg2 buat keje sket, baringnya lebih je..nasib la bos n opismate paham dgn keadaan sy ni..masa 1st tri tu, mmg melepek je kt meja opis..kalau dah tak larat sgt, baru cuti 😄

Biaselh tu sis..sy awal2 lagi morning sickness sampai dekat 5bulan..memang baring aje dekat surau separuh hari..petang baru siapkn keje..ade je yg ngata, tapi bos ok aje..pahamkan..then nak hujung2 ni lagi nak bawak bdn xlarat, sakit2..tapi siapkan mana larat la..

Same lah sis lg2 bab bangun pagi dh le mlm x dpat tido lena.. bile kt opis pulak nk bzy kan diri mmber2 smue suh rehat,bos x bg gerak bnyak lg le lemau je badan ni.. slalu ponteg keje skarag ni n last dh buat kputusan lepas bsalin benti jage anak2 je kt umah 😅