Anak 6 bulan

Hi mommies. Mommies yg ade anak perempuan umo 6 bulan dh pandai ape ye ? Anak sy, ble sy meniarap kan dia, skjap je. Lpas tu nangis. X nk meniarap lame2. Sy risau klo perkembangan dia lambat.

3 Balas

Just sharing milestone baby girl sy.. Kalu baby nangis waktu meniarap tu normal sebab dia penat nak menongkat tangan & angkat kepala lama². Otot masih tak kuat. So caranya, pegang mainan yg berbunyi/flash card pun boleh, dihadapan dia sebagai distraction, bagi dia focus on something atau pusingkan badan dia kepada posisi baring supaya dia belajar untuk rehatkan diri. Minggu depan anak sy nak masuk 6 bulan. So far, dah pandai pusing meniarap sendiri, meniarap buat pusingan 360° degree, menjulur bergerak ke belakang (ke depan sikit je, belakang je banyak), dah pandai angkat punggung & goyang ke depan & belakang, duduk dengan sokongan, bila pegang secara berdiri akan melompat (enjoy bouncing) & mudah ketawa besar Sekarang ni, kalu tengah meniarap baby merengek maksudnya dia dah penat, so bagilah dia rehat @ dia dah ngantuk @ nak susu.

ni ank sy ye milestone 6 bulan - boleh ketawa, dh mula berdiri sambil berpaut kejap2, blh duduk dan berjalan dlm walker. mula meniarap dlm 7bln lebih. pd sy kn..setiap ank pkembangan dia x sama. so sy lebih prefer rujuk pd buku imunisasi ank..dlm tu ada milestone2 yg dia perlu achieve dlm timeline yg ditulis. kita sbg parents perlu guide dan encourage ank..dia tak la sehari dua ajar terus pandai gitu..kena sabar. as long within the timeline, it should be ok.

Milestone anak anak berbeza, just raikan je. sambil2 tu banyakkan aktiviti dgn anak. InshaAllah.