Makan makan

Hi mommies! Korang biasa breakfast pukul berapa and last makan pukul berapa? Pastu wak tidur tu korang bangun tak makan. Kadang curious nak tahu sebab saya wak tidur tak makan tapi terfikir baby lapar tak eh #bantusharing #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

12 Balas

Saya mkan ikut rutin je. Bfast je tak mkan heavy saya minum susu jus delima freshasa bngun subuh. Pastu 8-9am minum susu kambing fresh kadang mkan sprouted grain bread letak avocado spread and salmon grill ke ape ke. Kalau tak kadang mmg tak mkan pun just minum susu and delima subuh tu je la. Pastu lunch mkan heavy skit mcm nasi ke mee ke kuey tiaw ke biar kenyang. Ade je amik snack2 lepastu mcm macadamia nuts, almond ke walnut ke and buah la. Malam saya kurangkan amik berat2 usually xmkan nasi dah malam tu. Mkan mcm bread, salad, or grill2 la mcm salmon grill, chicken grill ke ape with sayur2 alot. Especially capsicum sbb i love capsicum so much🤣 Pastu mkan lagi buah2 sblum tido tu. Kul 11-12 mcm tu tido la. So far mmg tak prnah bngun tengah malam lapar ke ape. Makan lepas tengahmalam pun xpernah. So far 6 bulan pregnancy ni dah naik juga 5-6kg dah hehe. Tak prnah lagi la kena marah pasal berat. BMi saya normal.

Sy mkn ikut rutin mkn sblm mengandung . Tak makan lebih. Tapi lebih kpd vitamin dan supplement. Biasa sy mkn vitamin awal pagi , 2 jam lepas tu dlm pkul 9 pg baru breakfast karbo berat mcm nasi or mee/spaghetty/kueytiaw/wanton. Tgh hari mkn simple je ..roti atau sup. Nak tggu mkn mlm tu sy mkn buah tp kuantiti sikit takut kencing manis. Mlm baru mkn karbo nasi atau mee/kueytiaw/pasta. Last mkn pukul 8.30 malam..Dah tak bangun makan pape terus tidur sampai pagi.. Susu apa tak minum sgt..asalkan makanan kita seimbang dan sihat pun dah ok. Takde la kalau hamil je kena mkn byk atau kerap dr biasa nya..nanti berat naik mendadak susah turun...

wak tidur tu apa? waktu tidur ke? mgkin awak igt kalau contoh stop makan jam 10pm n makan semula esoknya jam 8am, tkut baby lapar kan? actually apa2 je kita makan, bkn baby dpt terus tau... makanan kita akan ditapis dulu dan disimpan di hati...slowly akan msuk placenta n anak akan dpt nutrisi ..so even awak xmakan 10-12 jam, masih ada lagi nutrisi dlm bdn..tp dgn syarat .awak kena makan la the day before, jgn awak pn xmakan sgt, or perut berlapar

11mo ago

Ok awak thankyouuu 💗

Sy ada rutin dan jadual sy sendiri. Sy surirumah. Rutin sy pagi seawal subuh tu sy minum air masak segelas dgn Obimin dulu. Selang 2jam baru sy start breakfast. Sbb normal day tym x pregnant pun breakfast jam 8,9 pagi gitu so in order to breakfast on that time, I have to take Obimin 2 hours earlier. Lunch pula around jam 12,1 gitu. kekadang terlewat jam 2. Snack sblh ptg mcm biskut, roti atau susu. Dinner jam 8,9 mlm.

11mo ago

fhm... sy pun alaminya. apa sy buat sy minum air kosong dulu. Actually tujuan nurse kk suruh kita tunggu 2 jam tu sbb x nak zat Obimin dihalang penyerapan nutrien nya masuk dlm badan kalau tersalah mkn. Mmg ada mknn tertentu boleh menghalang penyerapan zat besi cthnya teh, kopi, coco, susu, yogurt, keju, sardin, ..

mm kenapa nak makan waktu tidur? 😅 haha sorry kurang faham la. saya takde schedule pun. bangun awal ke lambat, makan je ikut la mana yg sempat. sebab saya kerap terjaga masa tidur malam, so bila lepas subuh mesti terlajak tidur. tapi macam biasa jela, atleast main meals 3x sehari.

11mo ago

kan.. comel je soalan tt ni 😂

Saya ada jadual makan yang konsisten. Saya akan makan 6x sehari. - Breakfast: 8am-9am - Snack: 10am-11am - Lunch: 1pm-2pm - Snack: 4pm-5pm - Dinner: 7pm-8pm - Snack: paling lewat pukul 10, sebab saya akan masuk tidur 2 jam lepas having late snacking.

bgn tdo trus prepare brekfast.. mkn 3x shari.. brekfast, lunch, dinner.. in between snacking je.. bskut/roti/buah/kuih.. last mkn kol 10.. berat bdn naik ok tiap bln.. x penah lebih dr yg spatutnye..

ntah laa .. saya ni ada gdm .. pukul 1 2 pagi pun makan lagi 🥴 lapar .. start trimester ke 3 ni tapi Alhamdulillah stop makan pukul 2 pagi pun bsp cantik .. 4 lebih je ..

saya pagi ikut lapar makan pkul brp. biasa sblum kul 11. malam biasa kul 9 atau pkul 10 dh stop mkn sbb nk kena ad gap 2 jam sblum telan zincofer.

Wak tu apa awak oi? Tak faham la soalan awak ni. Cuba type soalan dgn jelas. Nak jawab soalan awak pun confuse ni

11mo ago

Waktu