HB makin menurun

Hi mommies. Kandungan sy 12w. 2x checkup 2x HB makin menurun tak naik. Dari bacaan 9 turun ke 8.3. Ada tips apa2 utk naikkan HB tak selain makan supplement yg doc bagi? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

11 Balas

Hari2 tukar2 menu yg bnyk masin2 cth ikan bilis hati ayam kerang ikan yg ada isi hitam dkt dlm tu Pstu ambil bnyk sayur hijau , mkn buah jambu batu , buat naga , carrot , kurma Minum susu Ni pakar pemakanan bgtau dkt saya hb saya drop juga kena jumpa pakar pemakanan Pastu masa mkn ubat tu mkn sekali dgn air limau or oren sunquik tu (lupa ejaan dia mcm mna) Penting elakkan ambil minuman berkafein milo teh kopi Elok ambil ubat time pgi perut kosong pastu kalau nk minum susu elak 2jm dri pengambilan ubat tu

12mo ago

selalu nya bila doctor dh tukar ubat then hb masih low. doctor akan ambik sample darah awak utk check iron dlm drh awak. kalau iron dlm drh awak okay then doctor akan check awak ada talasemia ke tak. tp selalu nya talasemia ni keturunan

Awak boleh cuba makan ubat yg doc bagi tu dgn air sunquick kosong. Pastu tips yg paling menjadi yg sy pernah buat, sehari or seminggu sebelom checkup, please cuba amalkan air rebusan kurma merah. Minum air nya & makan kurma tu. Cuba cari dekat pasar raya air kotak perisa longan & kurma merah. Sy amalkan 2 tu je mmg hb naik. Dari 10.8 > 12.2 hari ni. Kalau snacking ptg2 ke sebelom tdo ke blh jgk mkn kurma. Cuba yer sis.

12mo ago

air kotak? saya xminum air kotak..klu twister, yg botol tu sbb husband cek ingredient dia less sugar rasanya..buah anggur fresh bkn air kotak, buah oren (buat jus sdri), buah jambu batu..saya xtau yg mana satu sbnarnya yg naikkan hb...tp saya rasa jambu batu.. satu lg, air kelapa yg buah biji tu..bkn dlm balang..air kelapa ni saya mnum bila badan rasa mcm xlarat sgt..lps mnum, badan hd segar skit..urin pon bersih..apa² mnuman dkt kedai makan, smua xambik..saya cuma order ais kosong in case x order air buah..sbb air buah kt kedai depa bbuh gula byk..

sy pun sama hb low je . tak pernah 11 . mkn laa mcm mcm tak denya nk naik . sy mkn iberet . sy tye doc , dia ckp jgn skip mkn ubat , sbb dia ckp nk mkn bayam, kerang apa.smua tu kne byk dlm kuantiti yg byk . tiap hri . so sy skrg mkn je apa apa . jnji kita tak skip ubat iron .

12mo ago

iberet tu MasyaAllah. rasa tak sanggup nak telan 😭

sama macam saya jugak ubat naik hb semuanya xmenjadi sampai kena drip masuk ubat😂 sebab hb paling tinggi 9.8 gitu je . lepastu minggu lepas saya cuba try makan ubat hb yang zincoffer+ minum bersama air Horlicks . esoknya saya ambil darah hb naik 12 . terkesima kejap😂

12mo ago

oooo xboleh ke? saya pun xtau sebab selama ni doc suruh makan ubat dan minum jus oren / air Tropicana tetap 9-10 je naik turun . minggu lepas terkejut tiba2 naik 12 😂 .

Sy hri tu hb alhamdulillah x pernah bwh 12. Paling tinggi dpt 14.3 . Sy amalkan pati buah delima sebelum tidur. Pagi sy mnum susu dgn kurma. Kurma tu mmg slalu mkn buat kunyah2 mcm snancking je. X mkn ubat klinik pun. Itu sy , lain org lain effect dia sis. Goodluck 🥰

12mo ago

xde gdm boleh consume..kalau ada gdm, kena hati2 skit

Amalkan iron rich diet. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah. .

rendam saffron dua tiga helai. minum panas2. saya hb low baru naik elok baru amal sebulan. hb dari 10 naik 11

12mo ago

saya rendam malam. senang untuk tidur. kalau minum pagi pon best jugak. badan rasa tak penat or letih

Makan Jambu batu sis . Naikkan hb yang low Tu . Insha allah dari 8.3 naik 11 ke atas

12mo ago

hari2 sy makan. nurse kata makan 2 ulas pon dh cukup. tp sy makan lebih. mungkin sbb ada cara sy yg salah kot 😅

Try ni sis . .mmg bgus ntok hb . .

12mo ago

beli dekat tiktok innateofficial ☺️

minum jus mamariam or calla milk.

12mo ago

sy setakat ni mmg tk boleh telan air bersusu. rasa loya. mamariam tu pulak ada yg ckp gula tinggi jd risau sy nk cuba.