HB makin menurun

Hi mommies. Kandungan sy 12w. 2x checkup 2x HB makin menurun tak naik. Dari bacaan 9 turun ke 8.3. Ada tips apa2 utk naikkan HB tak selain makan supplement yg doc bagi? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

11 Balas

Hari2 tukar2 menu yg bnyk masin2 cth ikan bilis hati ayam kerang ikan yg ada isi hitam dkt dlm tu Pstu ambil bnyk sayur hijau , mkn buah jambu batu , buat naga , carrot , kurma Minum susu Ni pakar pemakanan bgtau dkt saya hb saya drop juga kena jumpa pakar pemakanan Pastu masa mkn ubat tu mkn sekali dgn air limau or oren sunquik tu (lupa ejaan dia mcm mna) Penting elakkan ambil minuman berkafein milo teh kopi Elok ambil ubat time pgi perut kosong pastu kalau nk minum susu elak 2jm dri pengambilan ubat tu

12mo ago

selalu nya bila doctor dh tukar ubat then hb masih low. doctor akan ambik sample darah awak utk check iron dlm drh awak. kalau iron dlm drh awak okay then doctor akan check awak ada talasemia ke tak. tp selalu nya talasemia ni keturunan