1st pregnancy

Hi mommies, i nak tanya 1st pregnancy uols berapa minggu baby start gerak? & rasa dia macam mana ya ? Sbb i dh 21 weeks tp xrasa apa apa lg. Bila scan tgk baby dh besar sepatut nya dh rasa pergerakan. Doc ckp tgu smpai 24 weeks. Mcm hri hri tu ggu dia gerak tp xrasa jgk. 😢🥺 nak tau mcm mana rasa bila 1st dia gerak & paling lewat biasa nya brapa mgu baru dia gerak? #firsttimemom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

40 Balas

Saya pun ingat2 lupa je week berapa. Yg sy igt usia kandungan masa tu 5 months, sy rasa 1st movement. Rasanya macam ada gesel, ada macam kena geletek pun ya, tapi kita mmg akan rasalah. Especially bila baby makin besar TAPI, bila makin besar, space too constraint, bby susah sikit nak bergerak. Baby kurang gerak if mommy gerak too much / too active. Makin dekat2 due tu, perut pun makin “nipis”, bila ada pergerakan akan nampak terbonjol je. No worries mommy. As long as bila mana awak follow up check up dengan doktor kan, bila doktor kata baby is healthy, development dia pun normal, mommy pun sihat tak ada gdm, gbs semua tu, insya Allah semuanya ok. No worries. Ingat, negative and positive thoughts sedikit sebanyak mempengaruhi kesihatan mommy and baby’s development. Actually, baby dlm rahim pn can be stress if mommy think too much. Sy pun 1st mom actually. Masa mengandung ni banyak kan berzikir/ tafakur, membaca bahan ilmiah yg boleh datangkan ilmu n kemahiran utk jaga baby bila dah bersalin nanti. Practice cara bernafas and push. Tgk video. All the best n semoga Allah permudah urusan mommy ya.

Sy 17w mcm tuh dah rasa sikit2. Masa tuh mmg confuse rasa mcm perut ada angin mcm tuh. Rupanya tuh tanda baby gerak. Rasa dekat bahagian bawah. Smpai 23minggu mcm tuh rasa area bawah je. 25w baru rasa tuh betul2 baby 😂 mmbe sy 26w pun masih tak dpat rasa gerakan baby yg kuat. Sis cuba mkan coklat, minum air sejuk, pastuh rilek. Baring/bersandar. Dalam 15-20min mcm tuh rilek. Sometime dia gerak je cuma kita first mom taktau yg baby tuh gerak. Dia lemah lembut je. Tunggu 29minggu keatas baru dia tunjuk gerakan dia sebenar 😂😂

1y ago

Ye betul. 28w sy dah rasa betul. 29 nak masuk 30 mnggu mmg rasa dia gerak. Kalau kena siku ke lutut ke mmg ngilu. Tajam je rasa. Kdang perut senget. Rasa dia sepak2 ngilu, sakit tapi syok tengok 😂

Sy mula2 rsa senak2 mcm angin dlm perut je dlm 14weeks .. sllu dia rsa bila sy baring je.. skg dh msuk 17weeks sy dpt rsa gerakan yg kuat dan keras sikit .. tp bila sy sentuh perut xrsa pun dekat kulit perut kita tu ... Sy sjnis kulit perut nipis kot cepat dapat rasa .. tp 21weeks xdpt rsa lagi tu normal lagi , doc sllu akan sruh start tnda pergrakan 28weeks ... Jgn risau ye , once nnt dh dpt rsa bby aktif dlm perut , silap silap tgh tidur pun terjaga nnt 😆

1y ago

Haha ok sis 🤣 sy kulit tebal. Berat naik mendadak mgkin tu salah satu faktor tk raa gerakanan baby. 🤣🤣 sy tgu baby gerak dr 18w xde jgk. Tgu smpai 28w la 🥹🥹

Sy start rasa buble2 tu masa 18w. Masuk 20w baru rasa kuat skit tendangan baby rasa dia mcm gegaran/vibrate dlm perut tp msa ni blm nmpk gerakan d perut dri luar la. masuk 22w+ start dah nmpk gerakan perut dri luar. skg sy dah masuk 28w gerakan baby kuat sangat dah, sentuh perut je klu dia bangun mmg dia tendang. Rasa dia tendang tu kdg tekejut jg sbb ngilu sangat rasa mcm dlm perut ditarik2 🤭

1y ago

Sbb tgk mcm dh penuh kt perut tp mgkin perut tebal 🤣🤣 kna tgu beso skit kot

17weeks dah rasa vibrate tu. makin hari makin kuat rasanya. masa 21weeks saya dah rasa kuat juga. saya chubby orang nya. berat pun lebih. cuba sis makan benda manis dan sejuk. lepas tu selalu tap perut sambil sembang dengan baby. puji2 baby. selalu juga suruh bapak nya usap perut dan sembang dengan baby. insyaAllah tak lama lagi sis rasa la tu.

sis kalau pagi terjaga jgn bangun terus..baring je dlu, pegang belly..pengalaman sy msa 1st baby, lebih senang rsa gerakan bayi pada waktu subuh..dgn biras sy pn sy 1st baby dia susah nk rsa gerakan, sy bgtau dia cara saya, dia kata bru dia terasa gerakan tu. time pregnant sy trjaga 5am. saya baring tnggu gerakan bayi..memang akan rasa..

saya time 18w,1st time rasa tu dekat opis tengah buat kerja haha,confius sbb mcm angin gitu,sbb saya kalau lapar dia rasa angin bubble gitu lah dlm perut,tapi gerakan baby ni dia mcm bukan kat bahagian biasa tu,dia part lain..lps tu balik rumah husb pun nampak dia gerak2 sikit tu sbb suruh dia perhatikan hihi..

Ikut orang juga, kalau perut jenis tebal lambat rasa. Mcm saya anak first 26 week - 27 week baru rasa itu pun slow je. Yang second ni 24 week dah rasa, sebab dah pernah rasa. Kadang rasa mcm pop2 dalam perut orang kata baby sedu masa anak first. Dah hujung2 dia gerak sakit perut semua.

Sye pon mcm awak jugk mula2 ..risau jgk sbb org kate 18weeks da rasa tpi sye xde rasa pape..alhamdulilah mse 20weeks da mula rasa sikit2 ada masa mcm tndngn tu kuat ada masa tu mcm xrasa sngt..tpi nurse sye ckp smua org xsme ada je 25-27weeks bru rasa..

1y ago

Ok wak noted . Mgkin kna tgu lg a few weeks . Sbb skrg 21w hopefully dpt rasa la . Excited sgt mnunggu 🫣

sy pon duk tunggu jgk haritu. tepat 16w tengah malam masa nk tido tiba2 rasa..soft je gerakan lembut dr dalam tp kt tahu tu bukan angin sbb rasa atas skit dari miss v. kalau angin area pusat camtu kan..sy alert gerakan tu bila kt dalam keadaan relaks

1y ago

Tu la sbb ada org ckp kite dpt rsa slalu msa tgh rileks rehat. Sbb msa tu dia akan active . Stiap malam menanti 🤭🤭