1st pregnancy

Hi mommies, i nak tanya 1st pregnancy uols berapa minggu baby start gerak? & rasa dia macam mana ya ? Sbb i dh 21 weeks tp xrasa apa apa lg. Bila scan tgk baby dh besar sepatut nya dh rasa pergerakan. Doc ckp tgu smpai 24 weeks. Mcm hri hri tu ggu dia gerak tp xrasa jgk. 😢🥺 nak tau mcm mana rasa bila 1st dia gerak & paling lewat biasa nya brapa mgu baru dia gerak? #firsttimemom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

40 Balas

Sy mula2 rsa senak2 mcm angin dlm perut je dlm 14weeks .. sllu dia rsa bila sy baring je.. skg dh msuk 17weeks sy dpt rsa gerakan yg kuat dan keras sikit .. tp bila sy sentuh perut xrsa pun dekat kulit perut kita tu ... Sy sjnis kulit perut nipis kot cepat dapat rasa .. tp 21weeks xdpt rsa lagi tu normal lagi , doc sllu akan sruh start tnda pergrakan 28weeks ... Jgn risau ye , once nnt dh dpt rsa bby aktif dlm perut , silap silap tgh tidur pun terjaga nnt 😆

1y ago

Haha ok sis 🤣 sy kulit tebal. Berat naik mendadak mgkin tu salah satu faktor tk raa gerakanan baby. 🤣🤣 sy tgu baby gerak dr 18w xde jgk. Tgu smpai 28w la 🥹🥹