Ganti Puasa

Hi mommies, i baru pregnant 8weeks and first baby. I ada 5hari lagi kena ganti puasa. Ingat nak continue, tapi tak berani. Patut pergi checkup harini, tapi nurse yg handle minta posponed. Kalau tak boleh tanya nurse tadi. Mommies yang berpengalaman rasa macamana? Boleh tolong beri pandangan & pendapat tak?

8 Balas

Saya nak try mintak nak ganti puasa tahun lepas punya sbb tahun lepas duk sakit.... Jadi dekat sebulan jugak la tak ganti lagi. ....nurse dengan doktor tak bg puasa... Sbb risiko pada baby.... Tambahan saya ada gdm pulak tu.... Hurmmm... Nak tak nak kena bayaq la.....

Kalau x de masalah boleh puasa..tp kalau x boleh berbuka la..nak buat cam mana..nak kena jaga baby tu..saya dulu pregnant dlm bulan puasa..hampir due date saya x puasa sbb misi x bg..takut anak x bergerak..tahun ni pregnant lg bulan puasa ..harap2 boleh puasa cam biasa

4y ago

Itulah. Harini try puasa sampai tengahari je mampu. Itupun dah gigil satu badan. Terus berbuka. Takut effect baby.

Sy mase 1st trim xboleh puasa sbb alahan teruk. Tp dh masuk 2nd trim dan 3rd trim buat jgk puasa sikit2. Jgn paksa bdn, kalau rase xlarat dan baby kurg gerak, boleh berbuka. Cuba puasa sehari dulu, tp make sure bdn tiptop dan sahur dgn betul

4y ago

Ooo, okay sis. Thank you 😘😘

Alhamdulillah saya boleh puasa time start preggy. Sbb alahan kuat pada hubby. Saya okay je hehe. Cuma rasa cepat penat. Kalau alahan sis kuat better jangan puasa lagi sis. Kesian sis nanti lemah lesu.

4y ago

Saya waktu pagi je agak lemau sikit. Dah masuk tengahari baru ada energy

Tanya dr dlu nk puasa..selalu 3 bulan ke atas ok dh puasa.. Tapi puasa lar sminggu skali.. Risau sbb baby tngh bkembang.. 😊😊 sahur jgn lupa..

4y ago

Thank you sis. Dah cuba tadi. Tak mampu. Elok sampai tengahari je. Badan dah gigil2. Terus berbuka. Risau effect baby

Saya nak puasa. Tapi sampai tengah hari jela mampu. Lepas tu naik la pedih ulu hati. Huhu. Berbuka waktu zohor. Sob sob

4y ago

Sama. Saya try puasa tadi tak boleh. Gigil2 satu badan. Terus buka puasa. Takut effect baby. Esok nak try semula.

Sy puasa masa kandungan lebih 3m tp sgt2 penat. Sy byk berehat. Tp lain org lain kan.

4y ago

Seronoknya kalau dapat puasa. Saya try tadi. Baru tengahri dah gigil satu badan. Terus berbuka takut effect baby.

Biasa klu 1st trismeter x d galakkn berpuasa.