suggestion

hi mommies ! how to prevent 'perut kembung'? cause my son always at this condition. and he can't stop crying. ?

24 Balas

boleh try balm tasneem T-Rub.. anak saya pakai yg nie.. mmg jarang2 kne kembung.. n kalo bf..kita sbg ibu kena jga mkn jgk.. ade anak yg ok dgn ape yg ibu mkn.. ade yg xok.. bergantung pd perut anak kita.. lepas dah apply balm or apa2 minyak telon.. cuba buay urutan "i love you" dkt perut bby.. blh refer video dkt YouTube..

As father. Utk prevent perut kembung, if bf, kena tgk apa mak makan. Jgn makan benda2 sejuk, akan effect baby, kurangkan makan yg panas macam lada hitam utk elakkan bby cirit birit. If kuar malam, makesure pakaikan bby penutup kepala yg sesuai. Wallahuaklam

dulu my first baby salu macamtu. kalau baby ngis try urut slow tapak kaki die ke bawah. sampai die kentut or berak. and for sure he will be okay after dat. lepas mandi makesure letak minyak blkg, dada, perut and tapak kaki die.

If u are breastfeeding, there r foods u can't eat as it will cause bloatedness such as cabbage. If bottle fed use anti colic bottle. And i saw someone ask what is bicycle kick. It is to Exercise your baby's leg like cycling a bicycle

Anak susu bdn ke botol. Cuba tgok cara minum susu betul x. Then, kalau bf kena make sure ibu xmakan makanan yg sejuk. Then boleh cuba MayyaBaby Cream since cream ni ada 5 fungsi. Jimat dan berbaloi

saya guna minyak kayu putih botol hijau , bau pun sedap . sangat bagus . tak terkira kentut baby . kadang time kawan datang melawat pun 4 5 kali baby kentut . tak malu betul . baby memang tak pernah meragam perut kembung .

5y ago

sebelum ni saya cari juga kat watson ke guardian ke , tak de . last last terjumpa kat kedai barang baby . kat farmasi tak sure , maybe ikut farmasi . sehari saya sapu dua kali je lepas mandi , kat perut , tapak kaki dengan belkang badan . baby senang kentut .

sapu minyak yuyi di perut,kiri kanan perut,belakang di pinggang baby.Di belakang lutut & betis baby.I sapu everyday.. 2x perday after showering my baby.I also use barut & tuam.Alhamdulh my baby rarely kembung

Boleh guna minyak yuyee selepas mandi atau bila perlu. Pakaikan barut pun membantu. Pastikan burp baby selepas menyusu, for at least 30 mins. Boleh try bicycle kick bila baby sedang bertenang.

5y ago

Ok tq

Gripe water can relieve perut kembung immediately..normally after drink this, baby will poop, fart or burp..i use this for my baby also.

sy pakai minyak telon, tiap kali mandi mesti sapu.. so far, Alhamdulillah both daughter jarang nangis sbb kembung..