sangkut gdm :(

hi mommies 👋 baru tahu sangkut gdm at 31 weeeks, result terlebih 0.1 je rasa frust 😭 ada tak tips untuk sy? sentiasa lapar tp sekarang dah kena control sebab lusa first bsp

3 Balas

Sy masa bsp nes nasihatkan lepas mkn buat kerja rumah cth nya menyapu atau mengemas rumah,jd lepas mkn sblm cucuk tu buat lah aktiviti kluarkan peluh ,sy stiap kali bsp buat mcm tu,utk jm trakhir cucuk tu sy akn jalan 30min 2jam sblm cucuk utk cek gula..Alhamdulillah bacaan gula ok dah 3x buat bsp,sy buat bsp sbulan sekali..1 lagi sis kena puasa dari pukul 10pm.,tp mcm sy,sy akan stop mkn sblm jm10,

2y ago

Puasa tu masa kena ambil bsp sj,hari lain x puasa dah,biasanya klu kita puasa start 10 mlm tu,pagi sblm sarapan bacaan gula kita bawah 4..mcm sy..contoh esok nak bsp kn,mlm tu jm9 dah stop makan,sy biasa cucuk cek gula, 8am sblm sarapan 3.9..lpas ja cucuk sy trus sarapan.. 11.30am sebelum makan sy cucuk biasa bacaan 4.1 mcm tu lah..Lpas tu sy mkn sikit ja sbb pukul 2.30pm kena cek lg.. 2.30 tu biasanya 4 keatas..tp x smp 6..lpas cucuk ni baru sy mkn lebih sikit..tp lepas mkn tu 2jm sblm cucuk trkhir tu sy stop makan,n sy akn buat aktiviti lah,mnyapu kemas rumah,bjln 30min.. 8.00pm tu cek gula 4@5 juga.. Kena maintain jgn smpi 6 keatas.. Setiap kali bsp,sy akn stop mkn 2jm sblm cucuk..klu jrak dekat sgt mkn 11.30am & 2.30pm mmg sy xkan makan bnyak.. Utk kita yg gdm ni,bacaan gula sebelum / selepas mkn jgn smpi 6.7…better maintain paling tinggi pun 5@6..

cut air manis terus..makan malam before pukul 7..diet suku2 separuh ni sy pun susah nk buat,tp sy mmg xmakan full course meal lps kul 7 tu..kalau lapar sgt waktu malam sy amik roti sekping/yogurt kosong/air susu je..then cepat2 tdo😅

2y ago

sy pun nasi/mee xdela makan byk sgt..suka jugak air manis..cuma 3hari sebelum nak buat bsp tu mmg minum air masak je..cheat day tu mmg ade,selepas bsp review hehe..detect gdm masa 19w..

same sis,sangkut 0.1 je 🥺 tu pun sangkut kat fasting

2y ago

saya sangkut kandungan 7 bulan nasib baik last trimister 😅 dah start buat bsp sendri ,bsp ok je kurang gula ade la🤣🤣 xmo makan ubat 😂