Sangkut gdm

Hi mommies. Boleh tak share macam mana diet untuk control gdm? Saya minum air gula kali kedua harini. Result sangkut gdm la pulak. Anak second dan ni first time kena. Sekarang dah 33weeks. Please siapa2 ajar saya contoh diet mommies semua. #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

nnt akan kena jumpa pakar pemakanan. dia akan ajar mcm mana nak control makan. basically kita kena control portion makan tu je. mcm yg dietitian sy ajar, nasi makan dlm 2 senduk je. lebih kan sayur dan protein. buat mcm diet suku suku separuh. utk snacking pulak boleh makan biskut 2 keping dgn susu. makan kekacang pun boleh. buah2 pun kena tgok juga. kalau size penumbuk kita mcm epal, boleh makan sebiji. kalau lebih besar contoh betik, tembikai, boleh makan sepotong je.

1y ago

thank you mommy

sy gdm on diet jgk.. baby sec skrg ni boleh sangkut pulak masa 1st minum air gula tu.. buat bsp 2 mnggu skli.. misi suruh control makan, bila control bacaan gula dlm darah 3.9, 3.8.. misi bising pulak sbb rendah sgt risau hypo 😅 sy makan mcm biasa takde control sgt elok je bacaan bwh 6.7 ats 4.0.. pelik skjp rasa, sangkut kencing manis ke tak 😂 2 kali pitam kt klinik masa check up, check gula okey je tak hypo pun.. dugaan pregnant yg 2nd ni 😅

1y ago

saya pun berat baby normal je. tak besar pun. sesuai dengan usia. ni tak tahu la review doc apa dengan result bsp semalam. harapnya takde la kena buat tiap2 minggu.

Kalau sis ambil susu ibu mengandung tu stop terus, gula dlm apa2 minuman stop terus sis. Kena selalu sedar dgn gula dlm ap yg kita makan minum, minum banyak air, boleh kurang sangat sdh tu sis

1y ago

Saya ambil yg full cream fernleaf atau nespray. Itu dah cukup sis, asalkan full cream

Ini KK tempat saya check up bagi. kitorang memang sape sangkut ade session dengan dietion.. Ini sekadar basic guidelines lah. Harap2 boleh membantu.

1y ago

terima kasih mommy 😊

nurse ada bg jadual mkn x?? sy pun sgkut gdm,nurse bg sy jadual mkn,n apa yg perlu mkn

1y ago

saya pun cakap jugak suami kerja, nurse suruh datang hari suami tak kerja huhu penat jugak la nak ulang alik. tu la kena jaga makan la nampak gayanya. sabar jela

minta tunjuk ajar mommies