BABY 5BULAN MENIARAP

hi mommies. baby sy 8/2 ni masuk 6bulan. tapi skrg baby sy belum meniarap lagi, tapi dah pandai angkat punggung. sy taktau la baby sy ni mls nak meniarap atau apa. sbb kepala & leher dia dah kuat cuma di malas betul nak meniarap. kdg2 meniarap tu nangis. mcm mana ea tu?

2 Balas

maaf ye sy tak berapa suka kalau orang label anak sendiri malas. first sekali awak kena tau, milestone setiap baby ni berbeza. normal je baby 5 bulan belum reti meniarap sendiri. anak sy pun 6 bulan lebih baru reti meniarap sendiri. kita as parent la yang kena selalu motivate anak. contoh, awak ajar dia step untuk meniarap, sy selalu tengok kat ig matsaleh share cara ajar anak meniarap ni. bukannya kita terus tiarapkan dia, tapi ada step2 nya.

5mo ago

sbg parent sy tak ad niat nk label ank malas. sy selalu je stimulate baby sy meniarap. banyak juga video2 yg sy belajar cara nk stimulate ank menirap. cuma mungkin milestone ank sy mcm ni. sy cuma risau sbb ank sy dah rajin angkat punggung, cuma merengek bila menirap (meniarap sendiri lepas sy stimulate), sy takut ad masalah dgn tulang leher atau masalah lain. tq ye mommy ats nasihat tu

Anak saya pon sama macam tu. 5m 14d. Still tak dapat nak meniarap lagi. Tapi kalau letak bantal, dia roll lepas tu terus meniarap. Takpe, milestone anak2 kita takkan sama dengan yang lain. Ada yang cepat, ada yang lambat. Janji anak sihat tu okay je. Nanti dia meniarap lah bila dia rasa dah ready.

5mo ago

tq sis