Baby meniarap

Hai mommies , baby dah nak masuk 4 bulan ni tak meniarap lagi , kepala dah tegak tapi taknak meniarap . nak terus belajar angkat kepala duduk je . Takpe ke baby lambat belajar meniarap ni 🥹 hari hari buat tummy time , pun taknak juga niarap sendiri .

9 Balas

normal je. perkembangan baby lain2. ada baby 3 bulan dah boleh meniarap. anak sy waktu 5 bulan 7 ke 10 hari camtu baru complete meniarap. klo x, sebelum tu dia banyak mengiring. jadi sy ajar dia satu2 posisi meniarap tu. kemudian terbalikkan badan dia balik. bagi dia buat sendiri. klo tangan tak betul, sy betulkan tangan dia. gitu la buat sebagai rutin. lama2 baby boleh buat sendiri. mommy teruskan je rutin tummy time & ajar baby mengiring ke kiri ke kanan. lelama nanti inshaAllah boleh tu.

kadang tgok jugak pada berat baby. pernah ada nurse bgtau saya kalau mcm dia besar jugak , dia susah nak angkat badan dia. kalau ringan mungkin senang dia nak meniarap. mcm anak saya 2 bulan dah meniarap. sebab dia kecik ja. anak2 kawan saya pon lambt meniarap. sebab dorg agak besar..

sama la sis. walhal sy ajar tummy time dari umur 2 minggu lg. tp dia malas betul meniarap. tkde effort langsung nk meniarap.. kepala dah tegak. kalau sy tlg meniarap sibuk nk masukkan jari dalam mulut. anak sy pon 4bulan stengah.

ank sy umur 6 bulan baru rajin nk meniarap, skrg dah 8 bulan, dah boleh merangkak dan baru blajr duduk sendiri. nikmati je lah, ggi pun blom kluar lgi. jngn risau sangat, positif, insyaallah semua baik². 🙂🙂

sye x sure anak org mcm mne, tp klu anak sye, sye akan bg dye mngiring dlu.. lps tu nant dye mniarap sendri.. cuma kne btolkn posisi tgn.. kdg2 dye pndai adjust sendri kdg2 kne tlg..

Normal awak. Nak senang track milestone baby, awak click simbol tapak kaki dalam app ni. Saya first time mom, saya manfaatkan sepenuhnya app TAP ni.

1y ago

oh okayy , terima kasih mummy 🥰

Saya. Anak saya pun tak berapa suka tummy time. Dia nak tummy time atas perut saya ada la 🥲 sambil makan tangan dia tu. 4 bulan lebih juga

1y ago

Baru ada tanda nie. Ngiring sekejap sekejap. Dia tidur pun nak terlentang. Ngamuk kalau ngiring. Sudahnya kepala leper hahaha

anak sy 6 bulan lebih baru pandai meniarap.. xpe, setiap budak lain perkembangannye, xyah nak beza² kan..

Xdpa... ank buah sy 6 buln bru mniarap.... 9 buln bru tmbuh gigi