Susu untuk bayi umur 10 hari

Hi mommies. Baby saya bru discaj NICU jadi ni first time saya dapat jaga baby di rumah. Boleh saya minta pendapat mommies yang berpengelaman kat sini.. saya first mom masih lagi belajar. 1. Saya faham bayi kena susu setiap 2 jam. Selalunya memang mommies set alarm/timer setiap 2 jam utk kejutkan baby utk susu ke (risau baby dan mak nya terlajak tido)? 2. Dr sarankan baby kena minum at least 2oz. mana nak tahu baby dah hisap 2oz dari breast kita? Bila pam saya dapat 1.5oz kadang 2oz. Tapi saya musykil mcm mana nak confirm baby dpt 2oz dan ke atas bila direct feed? Berapa minit kita perlu susukan baby kalau directfeed ya??? 🤔🤔 2.1. Setiap 2 jam tu contohnya baby start hisap jam 1petang. Habis hisap jam 2petang. Ikutkan 2 jam seterusnya adalah 3petang atau 4petang?? 3. Kalau breastfeed masih kena burp baby ke ya? Atau bila pakai botol sahaja kita burp kan baby? 4. Nanti bila saya dah masuk kerja (lagi beberapa bulan) memang kena jadi EP mom ke? Saya ada baca banyak ibu2 pump kat office. Mohon jangan kecam ya. Saya cuma mahu baca pendapat dan tips dari mommies kat sini.. 🥹🥹🥹#newmom #ingintahu #bantujawab #bantusharing #First_Baby

3 Balas

1. ayah dia ada kan?sama2 alert la dgn nursing session. tp baby akan bangun nangis bila lapar. biasanya mak ni anak ekk sikit dah sedar dah. 2. tu utk bottle feed, if direct feed takde brp2 oz, feed on demand je. nak tahu cukup susu tak, tengok kencing dia, tgk berat dia naik tk, if masih awal hari berat baby wajib akan turun dr berat lahir dia. 3. takyah burp kalau direct, tp kalau nampak baby tak selesa tu tlg la burp sikit. 4. epmom ni exclusively pumping mom, tak direct bf langsung.. puan masuk kerja tp duk dgn anak lg kan? siang kat ofis je la pam mlm @ bila dah dgn anak, direct feed je la. siang jaga jadual pam elok2, mlm dbf, insyaallah blh tu 2tahun anak bf only.. 2.1 tu, lama betul 1jam, tu mengempeng tu bukan menyusu. menyusu ni kita sendiri tengok baby active sucking, hisap telan hisap telan, kalau duk diam mulut je gerak mcm hisap tu ngempeng dh tu. tak elok nanti anak blh ada masalah berat, & mommy sangaaaaaat penat la

1. if baby masih ada kuning, yes awak kena set alarm utk baby minum susu. sebab nak bagi kuning baby cepat turun. after baby bebas kuning awal just follow demand baby. 2. kalau baby directfeed tak perlu risau berapa jumlah baby minum. tunggu je sampai baby lepas nipple awak sendiri. jangan kerap tukar posisi penyusuan. Atleast baby kena directfeed dlm 15minit. untuk dptkan susu akhir awak iaitu susu hindmilk. 3. kira nya baby awak hisap selama 1jam ke setiap sesi? contoh baby hisap 20minit start pukul 1pm next sesi 3pm. 4. yes, masih kena burp kan baby 5. kita tak panggil epmom. kita pump dkt office sebab nk jaga demand dn supply. tak nak susu drop. sebab masa berkerja baby xde disisi.

3mo ago

Saya cuba utk susukan baby bila dia nangis sahaja semalam. Tapi Malam semalam dia tidur 4 jam tak bangun2 utk susu jadi saya yg bangunkan tapi lepastu dia tkmau tido 2 jam dia merengek je hampir nak kasi dia pacifier.. Panicc 😭😭😅

1. sye xset alarm pun. baby bgun bru menyusu. agak2 kalau lama sgt baby tido dlm 3jam mcm tu sis try kacau dia bg bgun and menyusu. 2. atleast 15m keatas. tp mcm baby sye kalau dia dh puas menyusu dia akan lepas sendiri nipple kite. so sis jgn risau. 3. both still knebm burp kan baby. 4. kalau baby still myusu bdan, better pam. jaga jdual pam supaya susu xdrop. masih ada supply n demand untk baby.