Direct feeding issue (susu drop atau "enougher")

Hai mommies. Saya nak tanya. Saya DF baby 4 months. Baby tak minum pakai botol lagi setakat ni. Sebelum ni lepas 2 jam kalau baby x feeding atau pump keluar susu, breast akan bengkak atau susu memancut keluar. Sekarang, lepas 2 jam, breast x bengkak mana. Rasa penuh tapi x sakit la. Pastu bila baby dah hisap susu, terus ringan. Adakah itu tanda susu drop atau dah jadi "enougher" per demand baby?. Baby saya memang jenis minum susu sikit sikit je. 10min 3-4oz je minum. Pastu lepas setengah jam, baby minum lagi 10min 3-4oz. Setakat ni baby x meragam mcm x puas susu. Jadi saya assume baby dah kenyang and cukup susu. #bantujawab #ingintahu

3 Balas

badan dh hasil susu ikut keperluan baby. if mmg totally df je mommy jgn risau. tp kalau ada kena pump kena layan cara lain. btw, tak botol macam mana tahu anak minum 3-4 oz ye?? sy df je dr awal sampai wean off 2y1m. merasa bengkak susu tu 1st 2m & dlm 4m gitu je kot. 4m anak start tidur malam lama, sy marmet je sbb taknak bengkak nanti sakit.. takde timing pun anak nak bg nak bg, if tak mintak takpelawa. tp susu ok je

3w ago

sama-sama mommy kuat 🤗

Sama mcm saya. Masa bb 1m-3m kerap jgk bengkak susu sampai tengah malam kena marmet, pagi2 baju basah. Skrg anak dh 5m tkde dah bengkak2 ni. Kat ofis saya jaga jadual pam, kalau lambat breast just rasa berat tpi tak sakit. Normal je kan?

3w ago

Yup normal

Normal je ni.. Jangan risau.

3w ago

Baik... Risau jugak takut susu kita tiber sikit kan.. Sebab ade hari kita x selera mana nak makan. Makan merapu je kadang. 😂