Cara ajar anak cepat berjalan

Salam. Anak sy umo 1tahun 3bulan. Now dia mcm xda confidence nak melangkah sendiri. Kalau sy pegang kedua2 tangah dan ajar dia bertatih, dia mau 4 5 step saja. Lepas tu dia dah tak nak. Dia mcm mcm nk langkah. Tp kalau bab memanjat. Meniti sofa. Dia no 1.. Cuma berjalan xmau lagi. Any tips mommy out there.

5 Balas

Salam. Sis ade bg dia gune walker ke.. KLau baby yg dibagi gune walker ni mmg akan lambat utk independence secara naturally for walking.. Sbb dia hanya laju gune sokongan walker tu.. Bile tak de walker dia akan jd x confident utk berdiri sendiri.. Lagipun walker ni bahaya bile baby laju bergerak dgn roda walker tu boleh tersembam ke terlanggar ape2.. Berbeza dgn jumper atau jumporee baby tu.. Sbb dia hanya bangun duduk tapi setempat shaja.. Muscle dibhgian kaki baby pun senang dpt dikuatkan..

Sis sering2 ajak mandi manda kt kolam2 yg cetek tu pastu pimpin dia msuk dlm air guna kedua2 tgn pastu prlahan2 lepaskan satu, insyallah sis sbb lain budak lain cara dia , kita ikhtiar n sering2 bwk anak ke outdoor biarkan kaki tak berkasut utk merangsang kaki dia tp kene jaga2 lah, jgn biar je krg ade bende tajam kita xtau

Slow2 la. Nnt ok la tu. Hehe. Mungkin dia tak berani nak melangkah sendiri. Klu petua org dlu2 nak cepatkan anak berjalan, biar dia pijak rumput berembun yg awal pagi tu. Berkaki ayam. Hehe. Tp sy x pernah la amalkan, anak sy semulajadi je. X pyg push sgt sis. Nnt dia sendiri bjln. ☺️

Sis pagi pagi bagi anak pijak embun yang ade atas rumput .. anak saya pun lmbt jalan mak mentua selalu buat mcm tu seminggu mcm tu terus nak jalan ...

Wassalam. Mungkin mommy boleh cuba letak toys dia jauh sikit, suruh dia ambil.

5y ago

Yg ni sy buat waktu nak latih anak jalan. Sbb anak 1st sy pun 1 tahun 2 bulan bru nak berjalan. Sy umpan dia dgn toys.😅. Mula2 bgi jarak sikit sja mcm 4 or 5 lgkah, smpai mengigil dia nak jalan sndri utk ambil toys.😊