Baby reject breast sebelah kanan

Hi mommies, ada yang tahu tak kenapa baby refuse breast belah kanan. Bila bagi belah kiri dia nak. Selama ni saya memang selalu tukar2 kalau bf dia. Baby 3bulan 10 hari. Tetiba bila bagi belah kanan dia taknak. Dah 2 hari macam tu. Hisap lepas. Tukar belah kiri dia nak pula.

4 Balas

sama ada baby tak selesa menyusu belah kanan atau pun penghasilan belah kiri lebih banyak. kadang baby nak menyusu belah mana yg dia selesa je. sis offer je yg kanan. kalau masih tak nak, sis kena pam sebelah lepas susukan baby untuk jaga demand. kalau tak penghasilan susu jd tak sama banyak.

2w ago

ok dah tu. just keep offer. jangan putus asa. lama² nanti baby nak je dua² belah

pernah tengok sharing LC, katanya sometimes sebab baby tak selesa mengiring belah situ. sama macam kita, ada preference nak tidur mengiring kiri atau kanan. jadi LC tu ajar, cuba baringkan dia menghadap mana yg dia selesa, then menyusu guna football hold.

2w ago

alhamdulillah 🤲🏻 rasanya LC Dydiana yg saya tengok share tips tu. sy follow dia di tt. cuba lah riki, banyak lagi tips & tricks penyusuan dia share 😉

pengalaman sy, pernah ada masa anak mcm tu tp tk lama pun. faktor wallahualam ada baca kata mybe baby tk selesa kedudukan, atau sbb dh gap lama jd susu blh tu aliran laju.

2w ago

Ahh fahamm.. thankyou sis

maybe baby xselesa..