Pekatkan susu

Hi mommies, ada tips utk pekatkan susu ? Semalam cuba pam susu sekali keluar jernih jeee, sebelum ni taktau yg susu cair sbb direct bf tak nampak warna susu mcm mana 😔

2 Balas

hai awak.. susu kita ni ade foremilk dan hindmilk.. foremilk ni berada di depan dan lebih jernih.. so baby akan dpt susu ni dulu.. susu foremilk ni utk hilangkan dahaga baby, hindmilk ni pulak lebih pekat, utk mengenyangkan baby.. jd kalau susukan anak, jgn tukar ke dada sebelah awal sgt.. makesure dah habis susu tu baru pindah.. sy pun awal2 cair.. bila sy kosongkan breast tu selalu, bdn produce lebih banyak hindmilk.. kalau baby xhisap 2-2, baby dah kenyang, boleh pam.. utk pemakanan pulak.. jgn minum atau kurangkan air yg ade caffein mcm kopi dan teh, air gas, makan makannlan sihat je.. InshaAllah xde masalah.. satu lagi, susu sy xdelah pekat sgt pun.. tapi baby bam bam.. selagi mana baby kita membesar dgn sihat, berat bdn ok, xperlu stress ok.. stress pun boleh ganggu penghasilan susu..

3y ago

yg ni betul..ikut je sis ni

Susu ada 2 jenis. Susu kurg lemak tu cair dia keluar dlu, lpas tu bru kluar warna oekat sikit tu lemak tggi. Sis boleh pam dlu before BF bby. Sy sllu pam seminit dua before BF. Nnt bby cepat kenyang. Lpas tu jgn BF dua2 breast. BF satu breast je smpai kenyg dlm satu masa.