Tips hb low

Hi mommies, ada tips tk utk hb low. Dr smpai dh bg iberet ttp low, skarang nurse bg zincofer balik. Sy tk mnum caffeine, segala tips dh cuba guava, pati delima, kurma, bayam, daging, apa lagi ye nk cuba, mcm2 gaya dh cuba, dri 12.6 to 10.6 🥲 kdg rasa down, tp cuba positifkan diri demi baby #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #firstmom #ingintahu

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

awak jaga x jadual makan ubat? kena jarakkan dgn susu ape sume tu. selain kafein, teh n coklat pun kena skip sbb ade kafein jugak. mmg minum air kosong je. awak boleh cuba jugak mkn ubat zincofer tu tp telan dgn air oren sunquick tnpa gula utk bg ubat tu lebih efektif . awak ade masalah anemia atau thalassemia ke?

Baca lagi
2mo ago

jaga sy ikut saranan doctor, bgun pagi then gap 2 jam bru breakfast. stau sy, xde masalah anemia atau thalesemia, sbb awal2 dlu cantik je hb

sis... try makan sup ayam.... dn jarakan waktu ubat .. contoh kalau sis makan ubat dlm pukul 6 .. ambik makanan selepas 2 jam .... mmng effective.... sy amik ubat iron yng kk bgi.. jgn stress sgt..sedih... fikir baik2 jer... makan ikut waktu... ...

2mo ago

dh biasa mmg gap 2jam. thanks 😊

Yg saya buat utk naik hb: Minum jus oren Makan kerang Makan maltofer fol (beli di farmasi) Jarak minum susu dari makan maltofer Elak cafein (kopi/ teh/ milo/ coklat/ nescafe) Banyakkan makan makanan/ minuman dari sumber vitamin c & zat besi.

Baca lagi
2mo ago

thanks. skarang bru start try mkn kerang, n mnum sunquick lepas zincofer 😊

my mum and my sister telesemia, bla preggy hb 6-8 j.. minum air kurma and kismis.. alhamdulillah.. kalau x minum boleh jd 4 atau 5. InsyAllah Allah bg naik

2mo ago

InsyAllah terbaik... my sis walau thalesemia, alhamdulillah anak no.7 dah nak masuk 2 tahun bulan apr depan... every time nak checkup baby.. pg2 tu dia kunyah kurma sebanyak yg larat.. ada time sampai 20bj kurma.. bla check up alhamdulillah lpas dpt 8.9 or 9 something hb dia.. because of mereka thalesemia 8or9hb kira tinggi dah. jd alhamdulillah check up ok. x kena ubat apa2.. and jaga folic acid .. kalau terlepas kurma awal2 tu.. hb dia boleh 6 or 7 j.. lps tu dah pengalaman amal kurma.. alhamdulillah ok sampai anak dah 7 ha.. my mom buat air rendam or blen kurma masa x lalu nak kunyah kurma.. jd buat air minum sejuk2.. tekak sedap dan lalu nak minum

Makan zincofer tu bersama air limau kasturi kosong. Cer try. Mula2 dulu hb sy 8 je sis. Sekarang dah 6bulan pregnant naik ke 14

SME je Sya pn hb dia akan turun naik 😌 12.0 ke 10.8 kdg2 9.8 doc bgi Sya obimin je

2mo ago

huhu mcm tu lah kan, ank dh amek zat ibu ni, smoga kita trus kuat 😊

minum jus pati delima

2mo ago

dah jgk nurse tukar ke zincofer balik