Cara jaga emosi untuk ibu menyusu

Mommies ada tips? Sebab part ini saya sangat susah nak buat. Sedih dan marah selalu. Sedih sebab selalu rasa kesorangan. Marah dengan diri sendiri sebab jenis yang pendam tak cakap dengan suami tentang bab jaga anak. Tapi saya still nak cuba menyusukan anak saya dengan susu badan… help …

11 Balas

Hi sis. Sama juga lah macam sy. Sy pun selalu keseorangan dan jenis pendam dgn suami. Sy dari dulu memang set dalam kepala nak breastfeed anak at least 2 tahun. Tup2, sampai 3 tahun lebih anak susu walaupun dengan cabaran2 dan liku2 kehidupan. Bila ingat balik, bersyukur snagat2 sy dapat harungi semua tu. Cuba pikir dan buat sesuatu yg positif. Apa yang sy belajar masa bf anak dulu, emosi kita mempengaruhi emosi anak yg susu badan kita tu. Bila emosi sy baik, anak pun akan kurang merengek. Tapi, kadang memang burn out juga. Yalah, kita manusia biasa, dengan penat buat kerja, jaga anak.. Yg penting, pandai kawal emosi. Selalu pikir yg baik2. Kalau tertekan dengan keadaan sekeliling, jauh kan diri dulu dengan perkara yang buat kita stress..sy akui, main hp juga antara punca sy stress dan cepat marah dulu. Bila sy perasan hal tu, sy stop dan lebih fokus kepada anak. Banyak sebenarnya pengorbanan yang perlu kita buat bila dah jadi ibu. Dan pengorbanan untuk ubah diri kita, rutin kita sebelum ada anak. Apa yang terbaik untuk anak dan emosi sy, itulah yang sy pilih. Walaupun berat untuk me lepaskan apa yang kita suka buat. Mungkin lain orang, lain cara. Bab2 pendam dengan suami, better sis try pelan2 luah. Benda ni, akan buat Gaduh besar bila dah banyak pendam. Semoga sis sentiasa Kuat 💪

nak tak nak, awak kena luahkan. jangan pendam apa awak rasa. jangan predict suami boleh phm bahasa tubuh kita. itu lah penting nya dlm perhubungan suami isteri adalah komunikasi. if awak xbercakap apa awak rasa husband awak xkan tahu sampai bila2. kalau awak rasa xboleh bercakap depan2. awak ws. kalau awak penat then awak kena bgtau awak penat. kalau husband kata awak mengada. setiap apa yg awak buat awak tangkap gmbr dan sent dkt dia. berserta caption. xkisah benda tu sekecik2 alam pon. hntr ja. lepas tu minta satu hari utk awak me time soh dia jaga anak. tengok dia mcm mana. boleh handle anak x

1st syg diri sendiri, jgn letak apa2 high expectation yg tinggi utk diri sis, apa2 yg sis rasa, bagitau kat suami, anak 1 memby sis boleh tahan, anak2 seterusnya nanti mcm mna, ada lelaki yg kena cakap terus terang baru fhm, nanti pandai la suami tolong, tak tolong segi yg ni, dia tolong dari segi yg lain.. Kalau dia tolong apa2 ada yg tak kena kat mata sis, pejam je mata.. Puji2 sikit, insyaAllah ringan tulang nanti. X elok simpan2 lama2 dlm hati..

Bab anak tanggungjawab bersama..jgn sis menanggung sorang2 tanpa suami tahu betapa struggle nya sis menguruskan anak..bila sis diam,lelaki biasanya akan pikir semua baik2 saja..sebaiknya sis luahkan ok,xluahkan pon ok kalau payah sgt,cuma bgthu ja..wasap bgambar contoh anak buat sepah ke,buat perangai ke..yg penting,sis jgn stress,barulah xganggu pengeluaran susu nk bagi pd baby..

saya dlu macam awak ,stress bab susu ...so saya buat je cara saya janji anak saya kenyang dan saya pun happy ...just terus terang je dngn husb apa yg kita rasa ,supaya dia tahu kadang lelaki nie kena terus terang bru nak faham

Pam keluar. Waktu malam suruh suami tolong bagi susu. Atau waktu malam bagi formula. Kalau sis boleh rehat sikit waktu malam, rasanya emosi lebih stabil kot

Kadang mungkin kita segan nak cerita r luah face to face, sis boleh try whatsapp cerita r luah dengan suami… atau sebelum tidur waktu lampu dah tutup…

Kalau susah nk ckp face to face awk wasap je suami awk, nti lama2 bolehla ckp bersemuka pula. Jgn pendam nti mkn dlm xlepas jd depress plak

Dari mengandung saya dh biasakan utk luah pada suami sbb otak llaki ni selagi tak cakap selagi tu dia igt okay je

kene luahkan