Bleeding during pregnancy

Hi mommies, ada tak dekat sini yang ada pengalaman bleeding? Boleh tau tak berapa lama bleeding? Dan sampai bila bleeding tu akan stop?

7 Balas

Maksud awak bleeding yang bnyak atau spotting, kalau spotting boleh jadi normal and boleh jadi tak normal, Mcam saya week 4 dah strt spotting, so sya mcm biar org kata tu darah penempelan masa week 5 saya pernah bleeding mcm luka penuh pad, jadi dalam sehari setengah, dia start dari spotting sikit2, and terus banyak, saja jadi sebab tak bedrest, saya berjalan banyak, turun naik tngga, main kayak. hehehe. terus ke KK doc ckp ancaman gugur. Nasib tak ada ap masa tu. dah nampak kantung masa ty,saya spotting smpai nk masuk week 7 la jugak, spott sikit2. sekarang week 10 tak ada, so clear dalam nk masuk week 8 tuu. Sampai risau tak kluar spott, sbb sllu tiap2 hari kluar spotting. Hehe, sekarang dia dtg keputihan bnyak pulak. Nasib tak bau dan tak gatal. kalau awak nak kepastian, boleh ke KK. kalau awak bleeding ke, mgkin doc akan bagi ubat kuat rahim ke, mcm manaa😊

2y ago

makanan apa je yg tk boleh dimakan sis? tau tk cara nk stop kan spotting tu sis?

Ini terpulang pada individu. Tak semua orang sama. Tanya doktor pun dia tak akan dapat jawab. Doktor saya masa tu check tak jumpa physical cause for bleeding macam polyps. Bleeding kalau pink/coklat adalah serius, tapi tak sebahaya kalau merah terang dan ada ketulan. Dari pengalaman saya, 3 minggu untuk bleeding coklat henti. Makan duphaston 3 minggu. Bed rest 1 minggu lepas bleeding tak henti untuk 2 minggu. Masa tu takut jugak akan gugur. Mummy perlu banyakkan rehat kalau tak dapat bed rest.

2y ago

tak boleh nk bed rest sis sebab terpaksa kena start kerja balik, hopefully akan berhenti la dlm masa terdekat ni, ye sis tq sis

Bleeding tak normal sis… Pergi klinik , scan dulu check keadaan baby lepastu minta doc ubat kuatkan rahim… Lepastu sis kena bedrest paling tak sampai lah bleeding stop… Saya haritu bleeding dapat ubat duphaston… And bedrest 3 hari… Alhamdulillah baby okay je… Btw dah berapa weeks pregnancy?

2y ago

saya dh cek dh smlm prgi hospital, doc kata kantung ada lg cuma janin tk nmpk lg, dh bleeding 8 hari dh cuma makin kurang dah, saya baru 7 week sis

kalau saya. lepas 20hri dia stop. kalau tak tu hari2 ada. Sblom tu Sy pernah Tanya doc. doc pn ckp tak pasti bila stop. so kat sini semua org tak sama. positif je sis. insyaallah tadek apa2.

2y ago

masalah nya kerja sana naik turun tangga sis, hopefully takde la keluar byk lg, tula saya pun first time preggy jd takut juga mula-mula, sis berapa week dh boleh nmpk baby dgn denyutan jantung baby?

Saya spotting coklat dari awal pregnant smpai kandungan 4 bulan, setiap dua minggu akan check up scan plus makan duphaston .

2y ago

wah lamanya sis, baby mcm mana ok ke walaupun selalu keluar darah? darah sis. jenis yg berketul tak? doc ada ckp tak knp sis selalu spotting?

sy pun bleeding masuk 4 hr dah ni x stop lg

2y ago

hopefully sis punya stop sebelum scan lah ye

Bleeding awl pregnancy ke?

2y ago

ye sis bulat lg