Solat

Hi mommi semua.. Sy nk tanye mommi semua solat mcm mn ye time masuk semester ke3 ni.. Sbb sy solat bila rukuk&sujud tu mcm x ckup nafas.. Mcm bermegah.. Sy byk solat duduk.. Tu pon cepat penat.. Boleh share pengalaman ibu2 semua ? Oh ye.. Sy berat 95kg ke itu puncanye sy susah nk solat mcm biasa?

25 Balas

saya masih lagi solat macam biasa. saya pun dah start rasa penat and rasa tegang kat bawah. kalau betul2 tak boleh. sis boleh ja solat sambil duduk atas kerusi.

Sy solat duduk ats kerusi start 7 bulan..berat 72kg tp rase senak kt perut bila sujud n mengah bila nk berdiri.so terus solat duduk smpai skrg.minggu ke 37

Saya masuk 36weeks mmg tak mampu nak bangun dari sujud ke berdiri. Jadi sakit sangat dekat pelvic area. Jadinya terpaksa duduk atas kerusi untuk sujud.

Sy masuk trimester ketiga pn byk solat duduk sbb sy x mampu nk sujud biasa, pinggang sy akn sakit.. ye sis, faktor size & berat badan pn mempengaruhi..

sy berat 53kg pun mengah mse nk sujud.. nk bgun pun take time..tp sbb sy ni doc detect uri kat bwh, sy usha gak solat cm biase n sujud lame..

5y ago

Tp doc ckp slalu kalo uri kat bwh ni usha solat cm biase sbb byk patient dia yg uri naik sbb solat n sujud lame. So sy cube jek sis slagi mpu.. Huhu. Kalo bole xnk bslakn operate.. Sy doakan sis dipermudahkan smue nye..

Saya solat je macam biasa..mmg time sujud rasa mengah..kawal pernafasan je...slagi mampu solat biasa,saya solat biasa

Sy pn kdg2 sy solat berdiri..kdg2 solat duduk. Skrg 32 weeks.. Mengah jugak lah. Kdg2 xlarat nk bangun

4y ago

Ah'ha sma la kta sis. Kdg solat b'diri kdg dduk,33weeks da. Sbb bkn mengah ja,pinggang dan area pelvic rsa perih sngt. Asl gerak² ja mmg akan slalu terasa sakit kat area sna dn bgian bwh.

Sye solat duduk je, sbb Kalau buat solat mcm biase perut sye sakit Dn susah nk Bangun..

Saya solat duduk. 6 bulan lebih dah start solat duduk. Tak larat nk bangun dari sujud.

Dia depends pada org kan.. Saya pernah nk bertanya soalan ni.. Nseb sis da bertanyaa..