solat duduk

Hi ibu2. Start week berapa ibu muslimah semua start solat duduk? Sy masuk 20w mmg solat duduk dah. Tak larat nak sujud. Bole share experience ibu semua?

29 Balas

Seawal 7/8 week dah stat solat duduk. Sbb bila rukuk/sujud..kepala rasa mcm xselesa.pusing². bila perut dh makin besar..badan cepat lenguh, mula solat mcm biasa dlu..masuk rakaat ke2 baru stat duduk

Sy start 30w. Solat duduk guna kerusi tapi hanya untuk solat jemaah di sebelah malam bersama keluarga shj. Sbb lelah bila berdiri lama + panas pulak. Pening nk pitam. Lain2 masih gagah solat spt biasa 😊

30w solat msih macam biasa wlaupon kaki jadi sakit.berpeluh mcm baru lepas berlari pastu bila nak bngun dari duduk tu seksa sungguh sbab paha tekan perut..tpi selagi boleh solat berdiri kita solatlah..

4y ago

ibu preggy still kena solat berdiri cuma waktu sujud atau rukuk tu dibolehkan duduk..melainkan ibu ni da tak de daya langsung nk berdiri..

tp skrg sy sakit bhagian tulang pinggul...bile msuk 5 bulan ke atas akn rase sakit Tu sampai la bersalin....dlu pnh xcident...mgkin kesan drpd Tu cmpur lg dgn tulang punggung nk mgembangkn...

Alhamdulillah, 37 weeks still boleh lagi solat berdiri walaupun kdg2 rasa jgk nk solat duduk sbb berdiri ok je cuma nak bangun punya la seksa.. tp try gagah kan jugak utk solat berdiri

Pernah tergolek masa 8 bulan sebab terpijak telekung😂😂 biasanya boleh je imbangkan badan. Tp masa tu perut dah berat. Terduduk jugak la. Gigil lutut

31weeks 4 days.. hari ni pertama kali solat duduk.. sebab pening sangat subuh td.. pastu zohor pun duduk jga.. semput.. doakan saya and baby kuat selalu

28 weeks skang..bleh solat cam biasa lg...tp tula..tahan jgk...time nk berdiri daripada sujud tu...kna gagahkan diri...kdg2 sakit smpai perut....

jagn isau week brapa pun. lain org lain kemampuannya. boleh berdiri bangun sujud alhamdulillah. yang tak boleh jgn down ye. duduk and slow².

Saya Alhamdulillah, dari early pregnancy sampai bersalin dapat solat macam biasa. Walaupun susah sikit nak sujud dan duduk di antara dua sujud.