Susu Ibu

Hi momies, Sy nak tanya.. betol kee lepas kte da bersalin naty akan amek masa utk susu (breast) kite keluar ?? ada yg saya baca 2 hari - sebulan baru susu kte akan keluar .. spnjang tempoh tu, Momies buat mcm mne yaa ? Bgi susu formula utk smntara ke mcm mne ?? Please share .. *1st baby *duebulan10 *nakbuatpreparationawal

5 Balas

Saya hari ketiga selepas bersalin baru keluar air susu. Tu pun sbb first baby. Kalau takde susu badan masa first day melahirkan, please bg dulu susu formula. Kalau tak, nanti takut baby kena kuning (bacaan kuning tinggi). Risau baby admit kat wad (di monitor bawah lampu warna biru utk turunkn kuning)

4y ago

Terima kasih atas perkongsian

Once dah melahirkan body akn auto produce susu. Tapi make sure KERAP bagi baby hisap breast. Sbb hisapan baby boleh rangsang pengeluaran susu. And sgt normal kalau mula2 susu sikit je keluar. Sbb perut baby besar kacang je. Xminum byk.😊kne positif kan fikiran susu akn keluar.

4y ago

InsyaAllah akan ada. Bykkn berdoa yg baik2.. and try cri sebanyak mungkin info2 tentang penyusuan bby. Ilmu penyusuan sgt penting☺️

Saya masa 25week dah ada susu tapi waktu tu saya taktau lagi yang saya pregnant 😅

Klu saya sendiri, masa 30 minggu dah ada susu.. try picit nipple, eh keluar susu 😅😅

Ikut bdn kot..sy lps bsalin ade je susu trs