Pregnant & air kencing kotor (UTI)

Hi momies. Saya nak share pengalaman saya pregnant 30w++ saya pergi kecemasan mula2 tu sebab saya ciritbirit dan muntah2. Lepastu bila dapat result, ada kencing kotor (UTI) juga. Saya kena admit ward satu malam dekat HSJ (staff/misi/doktor dekat sana baikkk sangat 😘) Sebelum ni saya takpernah langsung rasa sebarang kontraksi sepanjang pregnant. Tapi after discharge ward, doktor suruh saya consume antibiotik & air garam untuk legakan kencing kotor. Kencing kotor sakit ya momies, sakit masa kencing, sakit dekat bahagian bawah perut, kencing kerap dan taklawas. Sangat2 takselesa dan sakit, saya lepas discharge ward memang letih dan rasa nak nangis ja tiap kali buat kerja atau bergerak/berjalan banyak. Saya discharge 17/2, kebetulan 20/2 tu saya ada temujanji dengan Klinik Desa. Lepas sudah solat subuh tiba2 saya rasa satu perut saya sakit sangat2(bukan bahagian bawah saja tapi seluruh perut), mengeras dan rasa macam sengugut tapi lagi sakit dari tu dan rasa sakit bila nak bergerak. Jadi dalam 5minit macam tu tapi sepanjang jadi kontraksi tu, sakitnya on off. Dan alhamdulillah lepas redaa saya terus ke KD. Actually saya taktau pun kata sakit tu sebenarnya "kontraksi" sebab first time. Lepas cerita dekat misi, diorang marah la kan sebab takalert (marah sebab risau jadi apa2), diorang ada buat time contraction around 10minit tapi takdak kontraksi yang jadi. Time contraction tu untuk nak check sama ada jadi lagi dak kontraksi lepastu. Dan diorang terus call doktor KK , dan doktor suruh jumpa dekat sana. Masa dekat sana pun misi ada buat time contraction lagi tapi takdak juga. Apa yang doktor bagitau, saya jadi kontraksi ni ada dua sebab. 1) wajar bila masuk 3rd trimester akan mula rasa contraction sebab dia taknak kita terkejut dan nak kita alert dengan tanda2 nak beranak & ianya juga sebab baby tengah cuba nak masuk ke laluan 2) kencing kotor, tu momies2 kena berjaga2 dan kena beringat bila terkena kencing kotor sebab banyak effect boleh jadi dekat kita dan baby, yang salah satunya boleh jadi kelahiran pramatang. Nauzubilahiminzalik, mintak simpang la terjadi benda2 yang takbaik dekat kita semua. Kena banyakkan minum air masak/air barli. Lagi kerap kita minum air kita akan kerap kencing, dan ianya salah satu sebab boleh buat jadi kencing lawas dan tak kotor. **Doktor pesan, takkira sama ada yang kita rasa tu kontraksi palsu/kontraksi betul atau takpasti, kena cepat2 pergi ke Hospital. Jangan pergi bahagian kecemasan ya momies, pergi bahagian wad bersalin terus. Diorang akan check , if takdak apa2 diorang akan bagi balik dan tak semestinya kita terus ke sana akan kena admit ward. Alert ya momies2, sebab setiap badan momies taksama, dan tambah2 lagi ada yang belum berpengalaman macam saya( 1st time momies) memang buntu sangat nak buat apa. Kebetulan suami saya kena kerja shift malam selama sebulan, risau sangat kalau terjadi apa2 masa dia takdak sebab kiaorang duduk asing dari parents. Kalau boleh, momies2 yang ada problem macam saya atau dah dekat sangat dengan due date, cuba ikthtiar untuk duduk dengan parents/mentua, takpun simpan nombor ambulans (senang apa2 boleh terus call) Saya harap dapat share sesuatu untuk momies semua. Takecare momies, semoga semua urusan kita dipermudahkan ❤️

2 Balas

Sy penah kena UTI waktu awal pregnant. Yes, memang sakit sangat bila kencing. Pedih. Dan rasa x puas sbb kencing x lawas.

Perkongsian yg baik. Tkasih