Suntikan depo

Hey mom! So after 2nd time ceaser, terpaksalah ambil perancang. Any experience with suntikan depo?

15 Balas

Sy ccuk depo msa bln 2 thn 2022. Check up baby 1m trus nurse sruh ccuk. Lps ccuk tu drh nifas kluar blek smpai dkt 60 hri bru stop. Sblm tu da mcm nk habes tpi slps ccuk dia kluar merah blek. Stop nifas..smnggu suci...lps smnggu period. Lama..lebih 15 hri. Tpi period xbnyak. Skit² je xperlu pakai pad pon. Sy pk maybe hormon tgh nk adjust mna yg xok. Lps tu xde period. 2nd ccuk pon period kluar jgak..kli ni dlm 18 ke 19 hri mcm tu..lps tu xde period dah. Kali ke 3 period dlm 3 hri je mcm tu lps tu trus xde period smpai skrg. Emosi kdg ok kdg x. Berat naik jgak tpi tu la mngkin sy xde exercise sama...n xjga portion mkan. 🤭🤭 Dia sbb suntik hormon ni kna tgk pda bdan org tu boleh terima atau x. Klau nak boleh je cuba dlu utk 3bln prtma. Klau x ok boleh bgtau misi nnti dia tukar la mkan pil ke ape. Klau rsa nk tnm implanon kne try depo dlu. Sesuai depo boleh la tanam. Xsesuai depo rugi duit je tanam. 😁

i cucuk depo early may. doctor suggest. before this mkn oralcon. but so far side effect yg i perasaan, belum period lagi lah, actually dri after delivered i x period. doctor ckp supposed to be i akan period bila amek depo nii. tapii xde pon lagi. then i jadi xde selera nak makan. masa makan oralcon, tgh mlm pon carik nasik. sbb ada org kata bila amek depo ni bdn kita jadi naik. even doctor pakar i masa bersalin pon x suggest utk depo since i overweight. but sbb i ada mslh high bp masa checkup hari tu plus susu drop gila2, so doctor suggest amek depo for 3m dulu. actually semua perancang bergantung dgn kesesuaian bdn kite. x semua org sama.

first cucuk depo 22.3.2023 .. effect yg saya dapat nafsu makan membuak.. berat makin naik (selepas bersalin dah turun 4kilo.. sekarang ni naik 3kilo) kadang tiba² pening kepala.. rambut gugur (masa mengandung tak ada rambut gugur pun) dua minggu lepas cucuk depo, saya period 28hari darah banyak keluar.. sekarang ni period untuk cycle kedua,darah tiap hari sikit² keluar..tak pakai pad pun saya lepas ni saya guna kondom je untuk merancang

first time cucuk dtang period smpai 15 hari, sikit2 plak tu! bgtau nurse nk stop depo tp nurse nk tgu if untk second shot dtang period bnyak hari lg ke, so bila cucuk second shot drah kluar bnyak hari jgak, bgtau nurse then jumpa dktor, dktor bg ubat stop drah. lepas tu period x datang terus,then continue cucuk lg smpai anak dua tahun, baru sy stop cucuk dh. Skrang anak dh 3 tahun, stop cucuk bulan 6/2022 period dtang smula bulan 11/2022

kakak Sy amik depo. ni based ape yg Sy nmpk la kan. lepas cucuk tu mmg lama la period tak Mai, emosi tak stabil nk marah je kje, badan makin naik berpuluh kg, jerawat makin bnyk. so bila Sy nmpk mcm tu Sy decide nk guna kondom je. ape yg Sy rasa la natural utk prmpn period sebab masa tu la kita buang toksik dlm badan kita. so bila tak period bnyk side effects yg lain. ni pada pendapat Sy la.

kawan i ambil depo still xdtg period da bape bulan, i ambil pil pon sama jgk xdtg period berbulan...based on ur body maybe, btw i fully bf, org kata mmg xdtg period...

suntik depo ikut badan... ada jenis yg suntik tpi period, ada yg suntik x period... mmy sy kata klu suntik tpi dtg period mmg 50-50 boleh excident...

ikut badan kot sis. sy lepas cucuk period tak stop. tp kluar sikit2. nafsu 100% hilang..next cucuk sy xambil.. so skrg pakai kondom jela.

11mo ago

sy alami benda sy sama skrg ni..period non stop pastu xde nafsu jd letih sgt.. effect lepas sekali cucuk berbulan² period sy problem..nak bersama apatah lg..aduhaii.. mgkin ikut bdan lain org lain effect nya..

pd pngalaman sy la..ok je depo ni..lg senang x yah nk kne ingat mkn pil..so far spnjang 5thun sy amik depo xde masalah..cuma priod xde dtg..

11mo ago

ye sis..xde priod pun..tp tiap tahun kena la buat papsmer..jgn risau..sis cuba dulu 3 bln prtama..klu ok..sis teruskn..

alhamdulillah dh 4 kali cucuk depo.. effect masa lepas cucuk je 10 minit gitu..badan gatal2.. lepas tu ok.. period mmg sikit je keluar.