persediaan bersalin

Hai mommies! Plez help me. Sy first time pregnant, betul2 buntu x tahu nk beli ape utk persediaan baby nanti. Skrg dh 31 weeks. Dah beli barang sikit pampers newborn, botol susu je. Yg lain x beli lg. Boleh tak mommies list barang yg harus dibeli? Satu lg barang utk ibu berpantang. Ape yg harus dibeli? Produk yg mana utk ibu berpantang? Segala jasa mommies semua amatlah saya hargai 😘

1 Balas

1-pampers 2-botol 3-baju baby(newborn jgn bli bnyak2) 3-kain bedung baby 4-kain barut 5-baby wipe 6- mandian/brg wangian baby 7-minyak yuyi/minyak telon 8-tuala,mitten,booties,baby hat..ni brg basic yg nk kene ada utk smbut kelahiran... Barang pantang bole cari kt kdai jamu...mcm2 ada...tp recommended nona roguy...pas bersalin jgn trus consume jamu...takut baby ada jaundice...kalau baby ada jaundice,kne tnggu smpai jaundice ilang,2 minggu lpas tu baru bole consume jamu...tp tu pun try n error...kalau baby ciri,stop dulu jamu...sbb bby breastfeed ni sensitif dgn pemakanan ibu...😊